Гешев пред комисията за Нотариуса: Има 88 групи, а вие сте полезни идиоти

България 16.04.2024 16:37 Снимка: ДНЕС+

Гешев пред комисията за Нотариуса: Има 88 групи, а вие сте полезни идиоти

Дребен измамник, който си служи с имена на ниско ниво, и с връзки в 3-то РУ на МВР-София. Така бившият главен прокурор Иван Гешев определи схемата на Нотариуса, която временната комисия в парламента се опитва да разяснява. Самият Иван Гешев не познава Мартин Божанов, не се е сблъсквал с него в работата си като прокурор и главен прокурор, стана ясно от изслушването.

От всички поканени за днешното заседание всъщност в комисията дойде само Иван Гешев, а останалите - и.ф. Борислав Сарафов, другият бивш главен прокурор Сотир Цацаров, адвокат Велимир Атанасов и Емил Писков са изпратили уведомления, че няма да се явят.

Най-логичният въпрос е кой уби Мартин Божанов-Нотариуса. Този въпрос постави бившият главен прокурор Иван Гешев, но и не показа особено желание да говори по темата - нито в конкретика, нито и общо. Гешев уточни, че е имало един случай, в който като заместник-главен прокурор е поискал да се изиска информация, тъй като колата му е била проследена. От обяснението му обаче не стана ясно каква точно е връзката с Мартин Божанов и дали лично Божанов е проследявал колата на Гешев или негов шофьор. На въпрос защо не се огласява информацията дали Нотариуса е бил сътрудник на службите, Гешев предположи, че просто защото реално никаква информация не е предоставял и не е подпомагал работата. Но според него няма ниво на секретност що се отнася до починал човек.

Случаят със съдия Цариградска определи като лични драми и дребнотемия, а и изобщо обвини депутатите от комисия, че се занимават с битовизми.

Според Гешев обаче има много други кръгове на влияние, както в съдебната система, така и най-вече в Народното събрание, които са много по-сериозни - 86-88 на брой. В момента има 10 групи за влияние във Върховния административен съд. И цифрите са по-големи - милиони всеки ден, опита се насочи депутатите в друга тема Гешев.

Призова депутатите от комисията да разширят въпросите си и за убийството на Алексей Петров и Къро.

Гешев уточни, че е работил с Петър Петров-Еврото, виждал го е постоянно, когато е бил прокурор в Софийска градска прокуратура. "Все едно аз да ви питам познавате ли Борисов и в какви отношения сте с него?

Отново изтъкна и ролята си като главен прокурор, който единствен разследвал корупцията и мафията и макар и без имена, посочи случаи на разследвания. Гешев обаче е и гневен тъй като никой не разследва атентата срещу него, когато той устоял на 5 кг тротил и дори обвини депутатите в липса на смелост.

Две седмици ми трябваха, за да арестувам Бойко Борисов - твърди Гешев, а по-късно, в рамките на въпросите, констатира, че името Бойко Борисов предизвиква "шок". Последната му реплика бе отправена в коментар на изказванията на депутата от ГЕРБ Маноил Манев.

Гешев засегна и нееднократно темата за атентата, извършен срещу него миналата година на 1 май. "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини. Супер забавно, много се забавлявам".

Той отново заяви, че смята, че самият Бойко Борисов стои зад атентата, извършен срещу него. "Бая зор видяхте с мен с 5 килограма тротил", напомни той и обясни с опит за ирония, че не пропуска да говори за Борисов, тъй като му е "симпатичен".

Гешев разкритикува и народните представители за промените в Конституцията, като се изрази и с медицински термини - вместо да се лекуват болестите със закон, депутатите лекували температура 37.1, вместо апендикс. "Вие искате престъпниците да работят, а не да отидат в затвора", обърна се иронично към депутатите.

Интересно е да се отбележи, че във всяко едно свое изказване Гешев не пропускаше да се заяде с ПП-ДБ и с Бойко Рашков, който не присъства по време на заседанието на комисията. Още в началото заяви, че комисията е смешна и напълно безсмислена, "седянка", "събеседване" и с единствените цели да се смачкват репутационно определени магистрати, за да се прави PR.

Явно сте се концентрирали и сте си поставили за задача да овладеете съдебната власт за политически цели, заяде се Гешев, като не пропусна да определи ПП-ДБ като "полезни идиоти". От думите на Иван Гешев стана ясно и че не се отрича от думите си "политически боклук" по отношение на политиците и депутатите, а на забележките да спазва някакво приличие по отношение на изказ, той попита "Защо, разпознахте ли се"?

Иван Гешев нападна още Борисов и с думите, че на предстоящите избори, а и след тях целта ще му е да разцепи парламентарната група на ПП-ДБ - да си вземе ДБ обратно за коалиция. Иначе Гешев отсече отново, че му трябвали 2 седмици като главен прокурор още преди да бъде отстранен, за да арестува лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той разкритикува цялата съдебна реформа, промените в Конституцията и запазения статут на адвокатите. Според Иван Гешев "всеки втори адвокат е лобист. Вие се занимаване с наказателно право, там са най-малките мизи. Сериозните проценти са в търговските и граждански дела. Мизата стига до 20%. Особено по дела, когато е ощетена държавата, от които никой не се интересува", обясни още Иван Гешев за лобизма в съдебната система. И тъй като няма закон за лобизма, той нарича случващото се престъпление.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид призова Иван Гешев в деня на юриста - да напише сигнал и писмо до ЦИК срещу себе си, за да го глобят защо прави предизборна кампания за себе си по време на участието си във временната парламентарна комисия за Нотариуса, а самата кампания започва едва на 9 май.

В края на заседанието депутатът от ГЕРБ Росица Кирова направи предложение комисията да прекрати работа, тъй като е изцяло неефективна и всъщност служи единствено за политически PR.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361