ГЕРБ към управляващите: Спите зимен сън, общинските болници не могат да си платят тока

България 21.01.2022 12:14 Снимка: ДНЕС+

ГЕРБ към управляващите: Спите зимен сън, общинските болници не могат да си платят тока

„Спите зимен сън, а общинските болници не могат да си платят тока. Искате да ви ръкопляскаме за нещо, което ние сме направили миналата година, но то вече не работи“, заяви от трибуната на Народното събрание проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. Поводът за неговото възмущение е решението на управляващото мнозинство да удължи бюджета приет за 2021 година до март месец.

Разпределението на финансите беше направено от кабинета  „Борисов 3“, но към днешна дата вече не работи, категоричен е проф. Ангелов, и не вижда защото трябва да ръкопляска на мнозинството.

Остър коментар направи и бившият образователен министър Красимир Вълчев, който заяви, че забавянето от страна на управляващите ще се плати от работещите българи, бизнеса и всички бюджетни организации. „Забавянето ви е три месеца и вие искате това да бъде подпечатано от НС“, заяви Вълчев. 

Александър Ненков от ГЕРБ допълни, че един бюджет може да се изработи за месец, но вместо това властта ходи по филмови премиери в мола.

Цончо Ганев от „Възраждане“ определи днешната ситуация като цинизъм.

„Два месеца пропиляхте, за да решавате как да влиза опозицията в Народното събрание. Имахте време, но нямахте желание“, заяви депутатът от „Възраждане“ и припомни, че и следващата седмица депутатите отново ще се занимават със зелените сертификати. 

„Няма нищо лошо да бъде подкрепяна българската култура и кинопроизводтво. Научихме, че  моловете се ползват не само за изготвяне на коалиционни споразумения, но и за културни събития. Това което разбрахме е, че се ребрандира един бюджет, защото партиите на статуквото не са могли да формират правителство, защото е имало три пъти избори от това идвало и забавяне на бюджетната процедура. Това в никакъв случай не мога да кажа, че са адекватни аргументи. Партията на статуквото с която управлявате БСП беше и в 45-то и 46-то НС. Пак ваш коалиционен партньор беше в 46-то НС мандатоносител, те излъчиха премиер, който се отказа в деня на гласуване“, заяви от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя припомни на управляващото мнозинство, че има Закон за публичните финанси и там ясно са описани процедурите за изготвяне на бюджет, които стартират през пролетта, а до 30 октомври се внасят в НС. „Не търсете тук провокация, но сте заправили, че от април до септември министър на финансите беше настоящият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев. Всякакви глупости, че носите промяната, която нямала време да направи финансовите разчети е несъстоятелно“, допълни Атанасова и заяви, че дълго време управляващата коалиция се е чудила как да разпредели министерските постове между четирите партии и квотата на Румен Радев.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ пък за изненада обяви, че кабинетът предложен от партията му дори не е стигнал до гласуване, защото не е бил подкрепен от партиите, включително и от ГЕРБ. По думите му с днешна дата много от партиите вече съжаляват за решението си. 

„С изненада научаваме, че сте търсили и очаквали подкрепа от ГЕРБ. Вашият лидер беше казал, че ще се татуира никога коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС добре, че не го направи защото вече трябваше да го чегърта“, заяви Атанасова.

Тя допълни, че от след Виденовата зима може да се окаже, че имаме - Кировата зима.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648