Георг Георгиев: Очакваме разследване и наказания в РС Македония за изгореното българско знаме

България 18.01.2021 18:50 Снимка: ДНЕС+

Георг Георгиев: Очакваме разследване и наказания в РС Македония за изгореното българско знаме

Проблемът за изгореното българско знаме в РС Македония е в рецидива, това е втори път, в който наблюдаваме такъв вандалски акт. Първият път беше преди няколко месеца, когато отново българско знаме беше изгорено. Това заяви пред бТВ Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи.

Тревожи ни отсъствието на желание да се справят с проблема, адресирането единствено на България като носеща отговорност за решаването на проблема между нашите две страни, което не е така, добави Георгиев.

Приоритет на българската външна политика е отношенията с РСМ да се развиват, добави той.

Реакцията след изгарянето на българския флаг ще бъде показателна, силата на разследването и наказанията, които ще бъдат наложени за нас ще е показателно ние да вървим в правилната посока заедно, посочи Георгиев.

Той добави, че очакват да се разследва кой с какви мотиви е изгорил българското знаме. Очакваме последствия, добави Георгиев.

„Демонстрирали сме нашата воля, много ни се иска същото да го видим и от колегите там. Смятам, че реакцията след второто изгаряне на българския флаг ще бъде много показателно. Силата, с която ще се проведе едно евентуално разследване, както и наказанията, които ще бъдат наложени, за нас биха били показателни за тяхното желание да вървим в правилната посока заедно“, каза Георгиев.

Той допълни, че никога страната ни не е имала нищо против със самоопределянето на народа на която и да е държава.

„Ние искаме обаче историческите факти да бъдат съблюдавани такива, каквито са“, категоричен бе зам.-външният министър.

Той коментира и темата за датата на парламентарните избори. „За нас дали изборите ще са на 28 март, или на 4 април няма особена разлика. Не разбрахме обаче каква е разликата за президента. В крайна сметка за седем дни няма да се промени особено епидемичната обстановка или някакво друго съществено събитие да настъпи“, смята Георг Георгиев./БТВ

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269