Евакуирахме местния служител на посолството ни в Кабул

България 25.09.2021 19:31 Снимка: ДНЕС+

Евакуирахме местния служител на посолството ни в Кабул

Министерството на външните работи успешно евакуира от Афганистан дългогодишния местен служител - административен секретар, на посолството ни в Кабул и 15-членното му семейство.

Амруддин Хакшенас е първият афганистански гражданин, за чието изтегляне страната ни помогна по линия на приетото на 26 август решение на Министерския съвет за приемане на общо до 70 афганистански граждани и техните семейства, които са работили към посолството ни или са били в служебни отношения с ЕС, НАТО или със структурите на ЕС и НАТО в Афганистан.

Амруддин Хакшенас е назначен в дипломатическата ни мисия в Кабул през 1981 г. Благодарение на неговите усилия имотът на държавата ни в Кабул е опазен по време на критични моменти от развитието на Афганистан през последните 30 г., поясняват от МВнР.

По тази причина през 2003 г. той е награден и с най-високото отличие на МВнР за чуждестранни граждани "Златна лаврова клонка".

Изтеглянето на Амруддин Хакшенас и семейството му е било организирано от Ситуационния център на ведомството, като в него са участвали редица структурни звена в МВнР и дипломатически представителства на България в чужбина, включително посолството ни в Пакистан и задграничните ни представителства в Брюксел, както и международни партньори и съюзници на България. Външното ни министерство им благодари за оказаното съдействие и проявената солидарност.

Ведомството продължава да подкрепя Амруддин Хакшенас у нас в рамките на компетенциите си и благодари на останалите български институции, които в момента помагат на него и семейството му.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448