Експерти очакват цените на имотите в световен мащаб да се покачат рязко

България 18.08.2023 15:08 Снимка: ДНЕС+

Експерти очакват цените на имотите в световен мащаб да се покачат рязко

Експерти очакват цените на недвижимите имоти в световен мащаб да се покачат рязко през следващите години, коментира пред Bulgaria ON AIR брокерът на недвижими имоти Симеон Симеонов.

"За покачване на цените се говори, вижда се и ясно. Въпросът е каква ще бъде покупателната стойност на хората, които искат да купят първо, второ или трето жилище. В сравнение със западните страни, в които има по-малко хора със собствено жилище, се отличаваме. Те имат много ниска покупателна стойност. Цените са се вдигнали, но това не означава, че пазарът е спрял", уточнява експертът.

По думите му все по-малко хора ще имат собствено жилище.

"Ние имаме голям процент от населението, което притежава собствено жилище. Младото поколение също искаме да притежаваме такова - може би при покачване на цените ще поставим въпроса на дневен ред - дали си заслужава да купим имот, или не", обясни Симеонов.

Според брокера обстановката на жилищния пазар не е притеснителна.

"Наблюдавам хората, с които комуникирам ежедневно - купуват, сключват се сделки. В днешно време един младеж на 23-24 години, без помощ от семейство, също би могъл да закупи жилище, ако е използвал правилно едни три-четири години да спестява", поясни експертът.

 Той изтъкна, че хората, търсещи апартамент в момента, предпочитат двустайни жилища ново строителство.

"В квартал "Левски", тристаен апартамент, който преди една година можеше да се продаде за 110 000 евро, сега на по-горния етаж продадох за 135 000 евро. Строителните материали се покачиха", обясни още брокерът. Той подчерта, че докато
някои купуват апартаменти и къщи в Гърция с цел инвестиция, а цените на наемите у нас също се увеличават.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095