Еколози искат спиране на субсидиите за сезонна паша в националните паркове

България 29.08.2023 14:32 Снимка: ДНЕС+

Еколози искат спиране на субсидиите за сезонна паша в националните паркове

Да се прекратят субсидиите за сезонна паша (“пасторализъм”) в националните паркове, настояват от коалиция “За да остане природа в България”. Искането е отправено в отворено писмо до премиера и до министрите на околната среда и водите, и на земеделието и храните, предаде БТА.

Настояването за прекратяване на тези субсидии е с цел опазване на алпийските тревни местообитания и планинските езера и торфища на територията на страната. Подпомагането на животновъдите може да става в други региони или като се вдигне процентно субсидирането по други мерки, посочват от коалицията, обединяваща граждански групи и неправителствени организации. Заради субсидиите във високите части на планините се появи икономически интерес и там пасат много повече животни, отколкото пасищата могат да изхранят, включително и породи, които никога не са използвали такъв тип тревни ресурси, допълват от “За да остане природа в България”. Освен това многото животни използват активно и замърсяват водните ресурси в планините. Субсидията за паша на животни в националните паркове привлече в тях животновъди от цялата страна, като някои от тях идват с хиляди животни. Според представители на коалицията броят на кравите в Национален парк „Централен Балкан” се увеличава от 500 през 2006 г. на 8045 през 2022 г., а в Рила - от 396 през 2006 г. на 8338 през същата година.

Природозащитните организации са повдигали многократно въпроса за нуждата от спиране на субсидирането на сезонната паша в алпийските и субалпийски пасища в защитени територии и зони, припомнят в писмото си от коалицията.

Животновъдите да бъдат компенсирани чрез увеличаване на субсидиите за паша на територията на цялата страна, предлагат в писмото си от коалицията. Според тях Министерството на земеделието е започнало прилагането на Стратегическия план за земеделието без изискващите се по българското и европейското екологични законодателства завършена процедура по екологична оценка и оценка за съвместимост, и това може да има сериозни последствия за целия Стратегически план. Националните паркове са ключови територии за опазването на природата на България и "ако субсидираното им увреждане не бъде прекратено", от коалицията заявяват твърдото си намерение да поддържат жалбата си до Европейската комисия и да заведат съответна жалба в българските съдилища.

През ноември 2022 г. от Коалицията поискаха министърът на околната среда и водите да не допусне мярката за финансиране “пасторализъм” да се прилага в националните паркове заради увреждането на тревните местообитания и езерата в планините, което е в нарушение на чл. 21 на Закона за защитените територии, както и на Закона за биологичното разнообразие.

CHF CHF 1 2.02237
GBP GBP 1 2.32242
RON RON 10 3.93369
TRY TRY 100 5.44702
USD USD 1 1.79632