Доброволка за бежанците: Войната с нашите институции те я загубиха

България 28.05.2022 19:24 Снимка: ДНЕС+

Доброволка за бежанците: Войната с нашите институции те я загубиха

„Доброволци възнамеряват да уведомят с официални писма и снимки европейските институции за ситуацията с бежанците от Украйна в страната, тъй като очевидно действията на властта и предприетите мерки не работят“. Това съобщи в предаването на Дарик „Реактивно“ Аделина Банакиева, граждански активист и доброволец.

Според Банакиева бежанците ще продължават да напускат страната ни, защото са загубили войната с институциите в България.

„Те се връщат в Украйна поради абсолютната невъзможност тук да се случва каквото и да било, което да гарантира тяхното физическо оцеляване. Не говоря само за дивотията с 15 лева за престой и храна на ден“, коментира Банакиева.

„Очакваме те да се интегрират, без да отчитаме фактора, че поне 90 процента от тези хора са придружени от деца или от възрастни хора“, добави тя.

„За да работи майката, с тези деца нещо трябва да се случи, да им се осигурят ясли и градини. Обаче ние им казваме да отидат да берат тютюн или рози. Работата, която им се предлага, това е на чистачки и в селското стопанство. В това число имала и личен случай на лекар гинеколог, на която са предложили да бере рози. Нямаме лекари и в същото време не правим нищо да използваме тези кадри“, подчерта Аделина Банакиева. „Добре, щом не е приравнила дипломата си – тя може да е санитарка. Тя е лекар, просто е с две малки деца. Настанена е в София и ѝ предлагат да бере рози в Казанлък“, добави гражданският активист.

За разлика от нас по думите на Банакиева в Чехия, Полша и Германия на лекарите от Украйна се предлага настаняване, минимална заплата и договори, че след като приравнят дипломите си и изкарат диплома за език, те ще работят пет години. „Така тези страни си решават своите проблеми с недостига на лекари и медицински кадри. Знаете ли колко акушерки, физиотерапевти и медицински сестри има тук от Украйна, на които ние нищо не предлагаме“, заяви още тя.

„Да, те ще се тръгват – сигурно е, че ще си тръгнат, защото тази война, която България води тихо с бежанците те я загубиха! Загубиха войната с русофилите, загубиха войната с институциите, загубиха войната с това да имат медицинско обслужване в България извън спешната помощ – просто те загубиха войната с нашата държава. Това е!“, констатира тя.

„Продължаваме да разчитаме само на доброволци, които няма какво да се лъжем – трети месец вече ние сме изчерпани и физически и материално. Икономическата криза влияе и върху нас. Всеки ден зареждам колата си за 200 лв. Дори това да заредиш колата си и да обиколиш 10-12 човека да им занесеш храна на 60-70 км. от София вече става проблем. Много хора се отказаха и вече нямат възможност да помагат“, разказа Аделина Банакиева.

Рискът според нея вече е за физическото оцеляване на тези хора, а не за интеграцията им. „Тук ще останат наистина хората, които нямат никаква алтернатива – хора, които няма къде да отидат, няма как да се съберат пари дори, за да се придвижат и да се приберат и тези хора ще са едни гладуващи хора с 15 лева на ден“, заяви тя. /Дарик радио

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648