Димо Гяуров: Бих изгонил руския посланик

България 24.01.2022 19:08 Снимка: ДНЕС+

Димо Гяуров: Бих изгонил руския посланик

„Аз бих изгонил руския посланик от България, защото става дума за директна провокация“. Това обяви пред Нова тв  бившият шеф на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров по повод скандала около настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния. Според него е било необходимо най-малкото посланикът да бъде привикан във външно министерство и да му бъде обърнато внимание.

„Изправени сме пред множество опции и трябва да разгледаме всички. Не е изключено да има по-мащабно или по-ограничено военно действие от страна на Русия. Фактът, че президентът Байдън като, че ли изтърва реплика за едни по-ограничени действия, говори, че може би има очакване за нещо подобно. Приемам думите за изтеглянето на частите на НАТО от България и Румъния като провокация, защото няма такива бази”, заяви Димо Гяуров.

По думите му що се касае до реакциите на България спрямо силите на НАТО, няма нужда  да казваме на Алисанса да заповяда на наша територия, защото ние сме член.

Той изобщо не изключва версията Русия "да врътне крана на тръбата през Украйна" в опит да принуди Европа и САЩ да отворят "Северен поток 2". "Цяла Европа е в зависимост от Русия и от руските доставки на газ. За никого не е тайна, че настоящата газова криза е напълно целенасочена от Русия", заяви Гяуров./NOVA

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957