Димо Гяуров за управляващите: Виждам клатушкане и разнобой

България 03.03.2022 13:12 Снимка: ДНЕС+

Димо Гяуров за управляващите: Виждам клатушкане и разнобой

Повиквателни за запасняци! Страшна глупост! Премиерът беше подведен за батальона, допълни той

„Вероятно чисто технически Путин ще спечели войната, защото руската армия е в пъти по-силна от украинската, но това ще бъде пирова победа. Жертвите ще бъдат колосални”. Това коментира пред Нова телевизия бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров.

Според него е възможно да се стигне до продължителна градска война, където руската армия ще търпи огромни поражения.

Не е изключено Путин да погледне и отвъд Украйна, смята Гяуров.

„Независимо от операциите в цяла Украйна, все повече започвам да си мисля, че трябва да разсъждаваме около отцепването на Източна Украйна, защото там са концентрирани бойните действия. Най-вероятно Путин ще настоява за някакъв федеративен вариант - да я разцепи на западна и източна”, коментира Гяуров.

„Надявам се Путин да намери края си в Украйна. Евентуална победа ще бъде свързана с невероятни разрушения. Това няма как да не се отрази и на руското общество. Жертвите няма как да бъдат преглътнати. И близкото му обкръжение ще си даде сметка, че Путин води Русия към катастрофа”, каза Гяуров.

„Никой не очакваше такава единна реакция от цял свят. Това, което се случи в ООН, е безпрецедентно – единно осъждане", допълни той.

„Вчера гледах показаните от украинския генерален щаб документи, пленени в Южна Украйна, на едно от подразделенията на черноморския флот. В тях беше фиксирано, че нападението ще започне на 20 февруари и ще приключи на 6 март. Действително са се надявали за 2 седмици да приключат с всички военни операции. Мисля, че никой не е очаквал такава съпротива”, коментира Димо Гяуров.

„Не знам дали управляващите са наясно какво да направят. Но отново виждам клатушкане и разнобой. Какво правим по отношение на мерките, които НАТО трябва да въведе на наша територия? Те предвиждат конкретен план за България, дислоциране на сили на наша територия”, коментира той.

„Това с българския батальон бе тежко подвеждане на премиера. Това е невъзможна формула. А разпращането на повиквателни бе страшна глупост. Прави се всяка година, но не и в такъв момент. Прегледът на скривалищата – също. Ако някой не го прави нарочно, го прави от глупост", категоричен е Гяуров.

Не е изключено руският президент да погледне и отвъд Украйна, смята той

Преди дни от министерството на отбраната обявиха, че Централното военно окръжие и неговите структури в страната извършват актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет. За тази цел те изпращат повиквателни заповеди за даване на мобилизационно назначение за военно време до гражданите, въпреки че не ги вземат на действителна военна служба и не ги мобилизират. 

Уточнението бе, че само и единствено след решение на Народното събрание и указ на президента може да се обяви мобилизация. Но притеснението остана, че запасняци и резервисти може би ще бъдат привиквани заради напрегнатото положение около войната в Украйна.

„Това с призовките бе страшна глупост. Прави се всяка година, но не и сега, в този момент. Прегледът на скривалищата - също. Ако някой не го прави нарочно, го прави от глупост", заяви пред Нова телевизия бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров.

„Никой не очакваше такава единна реакция от цял свят. Това, което се случи в ООН, е безпрецедентно – единно осъждане ", допълни той./NOVA

CHF CHF 1 2.01134
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.62332
USD USD 1 1.83233