Диана Русинова: Контролът по пътищата е фиктивен

България 29.05.2023 13:57 Снимка: ДНЕС+

Диана Русинова: Контролът по пътищата е фиктивен

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" осъществява фиктивен контрол на пътя. Това заяви пред БНР Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Според нея агенцията се е провалила. По думите й е време структурата да се извади от Министерството на транспорта и или да се прехвърли към МВР, или към друго министерство.

Русинова посочи, че това е администрация, която като че ли напълно отсъства и не се справя с контрола върху обществения превоз. Това е хроничен, системен проблем, добави тя.

"Това е агенцията, в която работят обвинявани за корупция, връщани служители, хора с доста съмнителна репутация, които хиляди пъти да връщани на работа. Контролът е абсолютно фиктивен в тази организация. Ако утре закрият тази институция, тя няма да липсва на никого. Само шофьорите ще разберат, че ще им спаднат процентите рушвети на пътя. Те не осъществяват контрол. Те просто стоят на пътя, за да си пълнят собствените джобове. Виждате ли колко много пътни инциденти имаме с обществен превоз на пътници и товари?", уточни тя.

Експертът подчерта, че в тази сфера има сериозен дефицит с кадрите. Принуждават водачите да карат по много часове. Има много сигнали за най-различни нарушения, посочи Русинова относно водачите, които превозват пътници и товари, поясни Русинова.

Тя коментира и инцидента с автобус край Бургас през изминалия ден. Според нея по всяка вероятност става дума за човешка грешка. Първата версия, върху която се работи, е задрямване. Билбордът на мястото на произшествието не е бил ограничен, което е допринесло за по-голямата тежест на катастрофата, добави Русинова.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993