ДАЗД се самосезира за видеоклипа с насилие над дете в мол

България 24.01.2022 19:50 Снимка: ДНЕС+

ДАЗД се самосезира за видеоклипа с насилие над дете в мол

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира по повод публикувани в електронна медия статия и видеоклип, според които в столичен мол, при сбиване между младежи на видима възраст между 13 и 17 години, е упражнено физическо насилие спрямо едно момиче. Актът на насилие е заснет с мобилни устройства, записите от които се разпространяват в социалните мрежи.

За случая вече е уведомен директорът на компетентната дирекция „Социално подпомагане“. Информиран е и началникът на 04 Районно управление на МВР за установяване на самоличността на участниците в инцидента. До изпълнителния директор на търговския център е изпратено писмено запитване за предприетите действия за недопускане ескалиране на напрежение, както и на прояви на физическо насилие между деца и спрямо деца на територията му.

„Тъй като в публикувания в социалните мрежи видеоклип, децата, могат да бъдат разпознати, включително жертвата на насилието и участниците в него, отправям апел към медиите, които отразяват случая, да бъде спазвано правото на закрила на личността им. Многократното публично гледане на клипове от такъв характер нанася допълнителни травми и емоционални последици за децата. Нека ги щадим“ – отправи апел председателят на ДАЗД, д-р Елеонора Лилова.

ДАЗД апелира към цялото общество да не бъдем безучастни към случващото се с всяко едно дете. Ако някой има информация за насилие над дете или, че дете е в беда, може да сигнализира Държавната агенция за закрила на детето анонимно и безплатно, като се обади на Националната телефона линия за деца 116 111. Сигналът ще бъде приет от специалисти, които имат бърза връзка с Отделите за закрила на Агенцията за социално подпомагане и Районните управления на МВР. На линията се оказва и психологическа помощ 24 часа в денонощието./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648