ДАЗД откри пропуски в училището на изчезналата Ивана

България 29.02.2024 19:24 Снимка: ДНЕС+

ДАЗД откри пропуски в училището на изчезналата Ивана

Установени са пропуски в училището на изчезналата Ивана Георгиева от Дупница, коментират пред БНР експерти от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), инспектирали учебното заведение. Мариана Илиева, началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в ДАЗД уточни, че съученици на Ивана са притеснени, защото в публичното пространство се твърди, че те са виновни. Експертите са разговаряли с тях, за да ги успокоят и са отговорили на всичките им въпроси, за да не се чувстват виновни за случилото се.

Илиева обясни, че се обработват резултатите от проверката и до 10 дни докладът ще бъде готов. 

"В училищната среда има пропуски. Не е работено с учениците от класния ръководител по проблемите за насилието. С Ивана не е работено от психолога. Не са изследвани в цялост проблемите при конкретното дете, които се били видими в последната година", уточнява експертът от ДАЗД.

Според Мариана Илиева "до социалните работници не е достигнала информация, за да направят цялостна преценка за рисковете и каква подкрепа да се окаже на родителите, за да се предотвратят по-задълбочените проблеми". 

По думите ѝ в училищната среда е необходимо да се говори за насилие и за деца с агресивно, и различно поведение, които са изолирани. 

"Трябва да се говори, за да бъдат приети и да се социализират. По отношение на родителите, разбирам притеснението им, защото най-трудно се приемат проблемите в поведението и здравословното състояние на децата. Тогава трябва намеса на институциите, за да се помогне на детето", коментира Илиева. Тя поясни, че в доклада ще се съдържа информацията, която са събрали само от училището.

"Общо взето не е споделяла. Психолог не е разговарял с нея. Не е споделяла за вербално и физическо насилие. Смятам, че момичето е имало нужда от подкрепа. От миналата година е било изолирано. Тази година рязко е променило поведението си. Категорично може да се каже от психолог и специалист защо се е случвало. Но от училището е трябвало да информират другите органи за закрила", смята Илиева. Тя изтъкна, че и преди да е готов докладът е ясно, че са открити нарушения в училището, като в документа ще има препоръки и предписания.

"Задължително ще укажем и напомним задължението на училището и на всички учители, персонално, да информират ДАЗД, дирекция "Социално подпомагане", и МВР, както и повече работа на психолога и подаване на информация от учителите към психолога и директора, за да се оказва нужната подкрепа. В случаи, когато училището не може да се справи с различното поведение на такива деца, трябва да информират социалните", категорична е Илиева.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612