Д-р Гергана Николова: Делта вариантът е в домовете ни, засяга повече млади хора

България 23.08.2021 09:06 Снимка: ДНЕС+

Д-р Гергана Николова: Делта вариантът е в домовете ни, засяга повече млади хора

Делта вариантът засегна повече 20-40-годишните хора – активни, пътуващи, почиващи. Не морето обаче е виновно за ръста на заразата. Това заяви пред БНТ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар в София.

"80-85% от пациентите с COVID са се лекували при личните си лекари. Опитват се да въведат различна система за определен брой изследвания и поведение, но това трябваше да се свърши през летния сезон, когато още нямаше пик на вируса", каза още здравният експерт.

"Настояваме за ред и правила, които да се спазват. Нямаме финансови искания, а яснота. Работим до изтощение, а накрая ни казват, че не се включваме в борбата с COVID", коментира д-р Николова.  

"Искат да преглеждаме COVID пациенти в домашна среда, но къде личните лекари ще си обличаме предпазните костюми, ще ги събличаме и дезинфекцираме. Няма страна в ЕС с узаконени домашни посещения на пациенти. Иска се от нас да отидем при заразен, а после да преглеждаме бебета и деца", съобщи общопрактикуващият лекар в София.

Тя апелира учителите да се ваксинират, защото септември вече е тук. „Сега, когато имаме възможност да не затваряме заведения и театри, ние не се ваксинираме", разкри тя.

Д-р Николова алармира, че делта вариантът не само чука на вратата, но влиза по домовете ни. По думите й това ще е вълна на неваксинираните пациенти./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448