Бум в продажбата на противогрипни ваксини

България 24.09.2020 11:54 Снимка: ДНЕС+

Бум в продажбата на противогрипни ваксини

От два дни няма противогрипни ваксини в аптечната мрежа, съобщиха  от  Асоциацията на собствениците на аптеки. Тази година, първата партида от 88 хиляди дози пристигна в началото на септември и вече се изчерпаха. Причината – повече българи започнаха да се имунизират срещу грипните вируси, в ситуацията на пандемия. За сравнение, за последните няколко години, у нас противогрипна ваксина се използва при едва 3-4% от населението.

Очаква се до 10 дни и вторият от производителите на противогрипната ваксина да внесе от втория вид ваксина. Ще пристигнат 140 хиляди за свободно потребление. Общо страната ни ще разполага с 340 хиляди дози. Всяка година в България се внасят внасят количества, като от предходната като потребление. Процесът на производство на ваксините е бавен и сложен, и не може да се превишават количествата, поясниха от аптечната мрежа. Няма и как да се внесат повече от предвидените френски и холандски ваксини.

Тази година повишение в цената няма, но ваксините са вече четиривалентни. Най-удачното време за имунизация е от месец октомври до края на годината. Но е важно да уточним, че няма как да има 100% гаранция, че всеки имунизиран няма да прекара някаква по-лека форма на заболяването. За разлика от минали месеци, в момента в аптечната мрежа няма недостиг на витамини, хранителни добавки, както и на предпазни средства. Санитарната маска в аптеките се продава на цени от 50 стотинки до 1 лев. На разположение на клиентите са и средствата за многократна употреба. Маските от плат може да се намерят дори в хранителните магазини.

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15509
RON RON 10 4.0113
TRY TRY 10 2.10115
USD USD 1 1.65021