България представи пред ЕС меморандум за интеграцията на Северна Македония

България 17.09.2020 08:00 Снимка: ДНЕС+

България представи пред ЕС меморандум за интеграцията на Северна Македония

България представи пред ЕС меморандум, с който призовава Северна Македония да прекрати наследената от миналото антибългарска идеология, предаде БНР.

В кореспонденция на агенция МИА от Брюксел се казва, че документът е представен от българската страна на другите страни-членки на общността в контекста на европейското разширяване.

В документа се съдържа апел властите в Скопие да се разделят с идеологическото наследство от комунистическа Югославия, което е причина за етническото инженерство в днешна Северна Македония.

В публикацията си, озаглавена "България се бунтува заради държавна антибългарска идеология в Северна Македония", МИА посочва, че София обвинява македонските власти в нарушаване на ангажимента да не подкрепят лица и организации, стремящи се към признаване на македонско малцинство в България.

От българското постоянно представителство потвърдиха пред БНР, че меморандумът е изпратен в работната група "Разширяване" към Съвета на Европейския съюз. Документът съдържа рамковата позиция за разширяването на Съюза, приета от правителството миналата година и потвърдена от всички политически сили в Народното събрание.

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.12856
RON RON 10 4.01723
TRY TRY 10 2.17508
USD USD 1 1.67279