България и Гърция да развиват и общ туристически продукт, предлага министърът на туризма

България 03.08.2023 18:27 Снимка: ДНЕС+

България и Гърция да развиват и общ туристически продукт, предлага министърът на туризма

Разработването и сертифицирането на съвместни културни маршрути в рамките на културните маршрути на Съвета на Европа, обменът на опит в областта на образованието и повишаване на квалификацията в областта на туризма, бяха сред основните теми, които обсъдиха  министърът на туризма Зарица Динкова и посланникът на Гърция в България Алексиос  Либеропулос, съобщиха от МТ.

“И България и Гърция работят за развитието и утвърждаването на страните ни като целогодишна дестинация. България се развива много успешно в областта на планинския и СПА туризъм”, заяви министър Зарица Динкова.

Работи се за подписването на Програма за съвместно действие между Министерството на туризма на България и Министерството на туризма на Гърция за периода 2024-2026 в рамките на предстоящия 87-ми Международен Солунски Панаир. На тазгодишното издание на Панаира страната ни ще бъде отличена. Предвижда се и организирането на различни тематични панелни дискусии на български експерти в сферата на дигиталната трансформация на туристическата индустрия.

Гърция застава твърдо зад приемането на България в Шенгенското пространство, заяви от своя страна посланикът на Гърция в България Алексиос Либеропулос.

„Недопустимо е между две съседни държави-членки на Евросъюза свързаността да е толкова затруднена“, каза той.

Очаква се двете страни да организират и първата сесия на българо-гръцката работна група по туризъм в София до края на тази година.

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161