Бивша шефка на трансплантациите: Да не бързаме преди проверката в болница "Лозенец"

България 28.06.2021 09:23 Снимка: ДНЕС+

Бивша шефка на трансплантациите: Да не бързаме преди проверката в болница "Лозенец"

Трябва да се променят изискванията за донорите, за да има по-голяма сигурност, казва Марияна Симеонова

"Казах си - това е сериозно нещо, но смятам, че не трябва да се коментира, докато не излязат наистина нещата." Така д-р Марияна Симеонова, бивш шеф на Агенцията по трансплантации, коментира скандала за "трафик на органи" и съмнителни трансплантации на  чужденци в болница "Лозенец".

"Човек, който оглавява такава институция, трябва да има силата да проверява всичко. Не трябва да има никаква зависимост. Само тогава може да постигне нещо", каза Симеонова, която беше шеф на агенцията от 2013 до 2018 г.

По нейно време имало въпроси, не само от чужденци, но и от българи за трансплантации. По закон те трябва да са роднини. "Няма нищо лошо и чужденци да идват", посочи Симеонова. Но допълни, че трябва да се променят изискванията, за да има по-голяма сигурност. "Да речем да се изискват документите чрез нашето Външно министерство например.
Нашата задача е да пазим името и на лекарите, и на нашите институции и на нашите болници", посочи лекарката. В момента тя е анестезиолог и реаниматор в Манчестър, Англия.

Скандалът в болница "Лозенец" започна на 3 юни, когато здравният министър д-р Стойчо Кацаров каза, че в лечебното заведение между 2019 г. и 27 април 2021 са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек, за които има подозрения, че са направени в нарушение на законодателството. Става въпрос за това, че донорите от Украйна и Молдова, а реципиентите от Израел, Япония, Оман и други. ГДБОП вече разследва трансплантациите. Заради скандала директорът на болницата проф. Любомир Спасов бе уволнен от министър Кацаров. На поста му бе назначен доц. Радосвет Горнев./БТВ

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448