Биков: В 48-то НС не трябва да има партия, с която да не се говори

България 30.07.2022 11:12 Снимка: ДНЕС+

Биков: В 48-то НС не трябва да има партия, с която да не се говори

„Мисля, че имаме всички шансове да бъдем на първо място. По-важно е след изборите какво ще се случи. Трябва да оставим всички възможности отворени. Би било изключително лошо политическата криза да продължи. Това ще се случи, ако ГЕРБ не участва в управлението”, каза Тома Биков пред Нова телевизия.

Според него в 48-ото Народно събрание трябва да се говори с всяка една партия, независимо дали е опозиция, или управляваща.

Той е на мнение, че предишното правителство само се е самосвалило със спада на управляващото мнозинство.

„То беше резултат от една много сбъркана конструкция, която беше предложена декември, когато се формираше кабинетът. Управляващите започнаха да пишат програма чак, след като подадоха оставка. Това е парадоксално. Не успяха да изработят механизъм за взимане на решения. В крайна сметка се стигна до това, което те наричат лоша комуникация вътре в коалицията. Всъщност говорим за липса на реалистични цели, които да бъдат постигани. Всичките бяха абстрактни. Някак си не можаха да разберат, че целта ГЕРБ да не бъде във властта беше изпълнена на 3 ноември. Самите ние казахме, че сме в опозиция”, обясни Биков.

Депутатът обясни, че фигурата на Бойко Рашков не би била приета от партията на нито една позиция във властта.

По темата с Газпром” Биков заяви, че ако е бил продължен договорът синьото гориво е щяло да бъде три пъти по-евтино –„Аз не казвам да се молим на „Газпром”, но начинът, по който ние решихме да се диверсифицираме беше лош”.

Депутатът разкритикува подходът на Асен Василев да обяви, че няма изобщо няма да водим преговори. „Личното ми мнение е, че България трябва да намери 3 милиарда кубика синьо гориво. Включва всички възможности. В Европа ще има недостиг. Седемте танкера, за които правителството в оставка говори, са абстрактно понятие”.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648