БХРА готвят стачка и искат оставката на Кацаров

България 22.08.2021 15:25 Снимка: ДНЕС+

БХРА готвят стачка и искат оставката на Кацаров

Призовавам колегите да се подготвят за стачни действия, защото действията и приказките на управляващите във всички сфери водят до проблеми за туристическия сектор и не се издържа вече. Това заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов. Според него и членове на Изпълнителното бюро на организацията непремерените изказвания, постоянно променящите се и дописвани заповеди на здравния министър и техните възможни тълкувания, са довели до отлив на туристи и на персонал от курортите. Което в изключително трудната ситуация, в която е поставен секторът, допълнително изправя до стената туризма, уточни Налбантов. Затова и искаме оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, категоричен е зам.-председателят на БХРА.

Той подчера, че са възмутени от неправомерните изказвания на здравния министър, защото вече им нанесел непоправими щети и особено на морските хотели и заведения. Заради противоречивите му сведения и изказвания, хората в най-големите ни пазари тази година - Румъния, Украйна и Молдова вече отменят резервации за септември месец. На хората не им става ясно какво иска да каже, излъчва противоречиви сигнали и това води до притеснени и отлив. Повече не може да се търпи така, допълни Налбантов.

Не може да се прехвърля отговорността за имунизационни процес на работодателите, категорични са от БХРА. Именно заради изявите на Кацаров вече имаме и напуснали чужди и български служители, тъй като се притесняват, че ще бъдат накарани насила да се ваксинират, посочи Налбантов. Работниците напускат и уплашени заради новите мерки, които се планират, с притеснения, че секторът отново ще бъде неглижиран и оставен да обере парсата без подкрепа и компенсации и затова предпочитат от рано да си търсят друго поприще, посочи и председателят на БХРА Георги Щерев.

Ако е законно и имат такава смелост, да направят имунизацията задължителна. А ако не е законно да не прехвърлят на бизнеса, отговорността, уточни Налбантов. Не може винаги да са виновни хотелиерският и ресторантьорски бранш и да трябва да вършат работата на държавата. Правят си експерименти с нас, вместо чиновниците да си свършат работата, допълни той.

Тези непремерени изказвания и действия, както и постоянното променяне на мерките, поставянето в частични или цялостни локдауни, се отразяват и на записванията за зимния сезон. От икономическото и финансовото министерство трябва да помислят за компенсации за бизнеса, тъй като в момента всички програми спряха, посочи Налбантов.

Цинично е да се въвежда ограничение без икономически мерки за компенсации на фирми и работници, категоричен е и Щерев. Адмирации за работата на Кирил Петков, но не е нормално да си икономически министър, човек от бизнеса и да казваш - аз съм за компенсации и финансови мерки в помощ на фирмите, но няма пари. За какво тогава се срещаме и за какви мерки говорим без пари и средства в бюджета, попита риторично председателят на БХРА. Ако държавата наистина иска да помогне защо не даде гаранции за нисколихвени кредити от 0.1-0.2% и гратисен период за 7 години за туристическия сектор през Българската банка за развитие или Фондът на фондовете, попита Щерев. Защо не е предвидено подобно финансиране в Националния план за възстановяване и развитие, чиято цел е именно да тушира последиците от пандемията за икономиката, след като няма пари в бюджета, попита още той.

Не може компенсациите, дори когато ги има, да са смешни. И при това да не се дават навреме. Те трябва както в Европа да гарантират нормален живот, подчертаха от Изпълнителното бюро на БХРА. Естествено, по-добре е да има каквито и да е обезщетения, вместо никакви, но можеш ли да преживееш достойно и да оцелееш дори с една минимална работна заплата, питат от организацията. При това заради променените критерии за юли и август голяма част от туристическия бизнес не можа да ги изпълни. Така правителството си изми ръцете - хем има програма 60/40, хем я ограничиха максимално, за да не дават пари по нея, категорични са от Изпълнителното бюро на БХРА.

Не може да се мисли, че след като сме имали месец и половина добър сезон, проблемите в туризма са свършили, подчерта Налбантов. С приходите от юли и август туризмът не може да се издържа цяла година, посочи той. И припомни, че една част от почиващите по Черноморието това лято са хората, които са предплатили ваканции през 2019 г. и 2020 г., но заради мерките срещу разпространение на епидемията не са ги ползвали. Тоест те пристигат с ваучери и не носят приходи на хотелиерите.

Двойно и тройно са увеличени и разходите за електроенергия. Хотелският и ресторантски бизнеси са много енергоемки и токът е голямо перо в разходите на бизнеса. След вече над две тежки години за сектора, в които работата бе много свита, а редица обекти не отвориха, един добър летен месец не е достатъчен за заплащане на непосилните сметки за ток, които са 2 или три пъти повече от плащаните през предходни години и периоди, подчертават от БХРА. И да се смени министър, и да се смени правителството, няма да ни платят сметките, подчерта Щерев. Ще настояваме за енергийни помощи. Нали всички ни уверяваха, че когато излезем на борсата ще плащаме по-ниски цени за електроенергия. Защо всъщност се случи това, за да плащаме най-скъпият ток в Европа ли, попита председателят на БХРА. Явно пазарът е спекулативен, но правителството трябва да го регулира, а не ние да плащаме за нечии игри, подчерта той.

Ние си говорим, а проблемите си стоят. Липсва отношение на държавата към туризма въобще, подчерта Щерев. Най-елементарен пример е фактът, че два пъти премиерът пътува до Черноморието, веднъж президент и не намериха време да се срещнат с туристическия бизнес в курортите, явно притеснени от въпросите, които ще им бъдат зададени, обясни той. При условие, че сме поискали подобни срещи вече три пъти. Всъщност само си правят ПР и говорят за хубавото време, замитайки под масата проблемите, с които буквално сме зарити, каза председателят на БХРА.

И още два много съществени примера. Договарянето за следващия сезон е на път да приключи, а ние все още не знаем колко ще струват плажните услуги - чадъри и шезлонги, за догодина. За каква държавна политика в туризма говорим, след като частните интереси на стопаните на ивиците определят политиката в сектора. Защо тогава ни е министерство, попита риторично Щерев.

Следващата седмица предстои Общо събрание и Управителен съвет на БХРА. Колегите много остро искат да се създаде кризисен щаб за оцеляване на туризма, уточни той. Смятаме да поканим и другите организации от бранша да се включат. Убеден съм, че по въпроса за оцеляването ще сме единни и няма да се разделим, защото иначе се обричаме на бавна смърт, посочи Щерев. Вече сме получили подкрепа от колегите от Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ), като се надяваме и другото голямо обединение - Конфедерацията на българския туристически бизнес също да ни подкрепят. Както и от всички съпътстващи индустрии, които са свързани с туризма и благодарение на сектора се развиват.

Този кризисен щаб ще се занимава с координиране и постоянен натиск върху управляващите, които и да се те, както за въвеждане на икономически мерки при ограничаване на дейността на туристическия бизнес, така и за излизане на туризма от кризата, уточни той.

Затова от БХРА са категорични, че оттук нататък ще бъдат безкомпромисни в защита на интересите си, а бъдещ министър на туризма, независимо от неговата личност, ще получи подкрепа само ако се съобрази и има адекватна позиция по приоритетите, които са одобрени от браншовите организации в туризма.

В България явно постоянния натиск е единствената гаранция за решаване на проблемите на бизнеса, тъй като конструктивният и професионален диалог се неглижира от политиците, когато застанат начело на държавата.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448