Ако зеленият сертификат стане задължителен в образователната система

България 25.10.2021 17:32 Снимка: ДНЕС+

Ако зеленият сертификат стане задължителен в образователната система

Как се приема от директорите идеята за тестване за COVID на децата от 1 до 4 клас преди училище, приложимо ли е малчуганите сами да се изследват и какви трябва да са стъпките, за да стане спокойно изследването на деца и учители. Потърсихме мнението на Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/, който е и директор на столичното 119 Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София. Ето какво каза той специално за Tribune.bg

Виждате ли проблем при организирането на мярката за връщане на децата от първи до четвърти клас в училище?

Връщането на учениците в училище трябва да започне от най-малките ученици. За да има безопасна среда, следва това да се извърши по начина, по който се прави в Европа през последните 12 месеца. Засега това, което знам е, че са предвидени средства за тестване на малките ученици – от 1 до 4 клас, а за другите – още не. Въпросителната, която продължава да съществува е, че от днес за утре се правят нещата. Дори да са от днес за другата седмица, това е изключително кратък срок, за да може тази информация да стигне до всички родители и те да нямат притеснение за детето си по отношение на използвания тест. Тази мярка закъсня, но дори и така тя трябва да се приложи, за което са необходими няколко стъпки – силна информационна кампания и тези тествания да се правят с ясното съзнание, че са единствената алтернатива за създаване на безопасни условия в училище.

Трябва ли да присъства медицинско лице при правенето и отчитането на тестовете?

Тестванията на децата са с т.н. „детски тестове“ – близалки, и всяко едно дете може да си види резултата след 15 минути, без да е необходимо присъствието на медицинско лице. Разбира се, когато в стаята има учител, това е много по-стриктно и точно, и детето, което евентуално има положителна чертичка на своя тест, се изпраща при медицинската сестрата да изчака своя родител. Оттам нататък придвижването до личния лекар е ангажимент на семейството.

Учители и административен персонал как приемат мярката? Много от тях също не са ваксинирани?!

Учителите в момента провеждат дистанционен обучителен процес и реално за тях няма необходимост от зелен сертификат. Ако зеленият сертификат бъде приложен като задължителна необходимост, то за образователната система, според мен и мои колеги, трябва да има гратисен период от минимум 3 месеца. Нашата гилдия е най-многобройната и няма да има фактическо време да се извърши тестване преди началото на учебния ден за всички, които работят в училища, ясли, детски градини. Така че този гратисен период е абсолютно необходим и не може от днес за утре да се изискват подобни мерки. 

Учителите и възпитателите от първи до четвърти клас подготвени ли са за присъствено обучение?

На този етап за учителите и възпитателите не е задължително да са ваксинирани. Те попадат в същата тази група за необходимост при евентуално въвеждане на задължителния сертификат, но най-вероятно с уговорката за гратисен период. Ваксинацията, според мен, е личен избор и колегите следва да решат дали да го направят или не.

А учителите ще се тестват ли два пъти седмично, както децата?

Ако колегите не се съгласят да се ваксинират, преминаваме в категорията да бъдем тествани. Тестванията ще са безплатни и вероятно, защото сме много голяма група работещи в системата на образованието, би следвало да се заложи като задължителен елемент още от самото връщане на учениците, защото ще забуксува и самото тестовземане. Това предстои да се изговори. До края на тази седмица трябва да стане ясно. На този етап при дистанционното обучение не се налага.

За въвеждането на мярката е необходимо и родителите да се съгласят децата им да бъдат тествани, без това няма как да стане?

Тестването има смисъл и полза, ако бъде приложено поне за 80% от децата, които са на училище. В противен случай няма никакъв смисъл и ефект от него. Най-вероятно първите стъпки на образователното и здравното министерство ще са да има една критична маса от желаещи да се тестват.

За една седмица ще стане ли?

Самата проверка, самото анкетиране на родителите не е толкова трудно, защото електронният дневник позволява анкетата с обратната връзка от страна на родителите да се случи почти за 24 часа, така че това не представлява проблем. По-важната част на това връщане на децата в клас е свързано с информационната кампания, която трябва да се извърши и всички родители да са спокойни, че тестовете не са болезнени за децата им.

Оптимист ли сте, че децата от първи до четвърти клас ще успеят да тръгнат на училище другата седмица?

С надежда затова съм, но не мога да бъда категорично „да“, ако не бъде приложена информационната кампания./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648