30% от учениците в осми клас вече са ползвали наркотици?

България 17.09.2023 13:22 Снимка: ДНЕС+

30% от учениците в осми клас вече са ползвали наркотици?

Учениците все по-рано се обръщат към наркотиците и вече в 8ми клас 30% от тях са опитвали и употребяват наркотици.

Това заявиха по NOVA организаторите Калин Таушанов и Мариела Кирова на инициативата "Един грам живот".

"Приемаме го като основен проблем и заплаха за нашите деца, затова са заехме с инициативата. Все по-малко е информацията в социалните мрежи, колко всъщност е опасна дрогата.", смятат те. 

„Ние сме гражданска инициатива от родители, които се събрахме и установихме един факт – на нашите деца, със сигурност, рано или късно, за съжаление – по-скоро твърде рано, ще им бъде предоставена дрога. Въпросът е кога, по какъв начин, каква дрога ще им бъде предоставена и какви ще са ефектите от употребата на тази нова дрога. Защото в момента на пазара има над 300 вида дизайнерска дрога в България и дори експертите не могат точно да дефинират какво има в тази дрога“, коментира Кирова.

Те коментираха, че наркотиците могат да  отключат много тежки и сериозни последствия и са категорични, че няма лека и тежа, всичката е опасна.

"Родителите, които сме в инициативата искаме да се прилага, както в семействата, така и в извънкласните дейности. Ще се финансира от участниците в нея", добавиха още те. 

Споделиха, че предстои да се организира конференция на която ще бъдат поканени всички институции и заинтересовани лица, за да обсъдят възможността за по-широкото популяризиране на програмата. 

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319