Анемията е опасна. Ето кои са симтомите
Любопитно 08.12.2016 14:02
Когато се понижи хемоглобинът (или червените кръвни клетки) в тялото, се наблюдават нарушения във функциите на някои органи и системи и възниква кислороден глад. Ниските показатели на хемоглобин в кръвта са свидетелство за наличие на анемия, известна още като малокръвие.
Хемоглобинът взима непосредствено участие в процеса на доставяне на кислород до тъканите и органите. За мъжете нормата обикновено се определя като 135-160 г/л, а при жените 120-140 г/л.
Много рядко анемията възниква като самостоятелно заболяване – обикновено тя е вторична и говори за наличие на определени здравословни проблеми. Причините за малокръвие са различни – най-разпространената е загуба на кръв (заради язви, травми, хирургични операции, раждане и т.н.). Анемията може да е резултат от бременност и погрешен режим на хранене.
Симптоми
Усещане за слабост, особено сутрин, шум в ушите, често главоболие и световъртеж, неспособност дори и леко физическо натоварване,бърза умора – всичко това говори за понижено ниво на хемоглобина в кръвта. Имайте предвид, че анемията не е просто временна слабост или умора, която ще премине от само себе си, а заболяване, изискващо адекватно лечение.
Ако има леко понижаване на хемоглобина, анемията може да се диагностицира само посредством лабораторни методи – чрез анализ на кръвта. Най-ефективния метод за справяне в този случай е балансираното хранене. Всекидневно в менюто ви трябва да включвате 20 мг желязо, което спомага за нормализация на нивото на червените кръвни клетки.
Симптоми за по-тежка форма на анемия са: световъртеж и слабост, суха кожа и коса, напукване на ъгълчетата на устата, чупливи нокти, пожълтяване на кожата (особено на ръцете и около носа).
Лечение
Освен лекарствата срещу анемия, трябва да се коригира адекватно и хранителния режим. В менюто трябва да присъстват две групи продукти: 1) продукти от животински произход, яйца, риба, месо; 2) растителни и пълнозърнести продукти, бобови, зеленолистни зеленчуци, черен хляб, горски плодове.
За профилактика на анемия лекарите препоръчват целогодишно да включваме в менюто си сухи плодове, шипки, зеленолистни зеленчуци, ябълки, овесени ядки, елда, черен хляб. Заедно с храните, съдържащи желязо, е необходимо да се приема и достатъчно количество витамин С, който помага за по-добро усвояване на желязото.
Трябва да се отбележи, че жените се нуждаят от по-голямо количество желязо по време на месечния си цикъл. /mila.bg
Хемоглобинът взима непосредствено участие в процеса на доставяне на кислород до тъканите и органите. За мъжете нормата обикновено се определя като 135-160 г/л, а при жените 120-140 г/л.
Много рядко анемията възниква като самостоятелно заболяване – обикновено тя е вторична и говори за наличие на определени здравословни проблеми. Причините за малокръвие са различни – най-разпространената е загуба на кръв (заради язви, травми, хирургични операции, раждане и т.н.). Анемията може да е резултат от бременност и погрешен режим на хранене.
Симптоми
Усещане за слабост, особено сутрин, шум в ушите, често главоболие и световъртеж, неспособност дори и леко физическо натоварване,бърза умора – всичко това говори за понижено ниво на хемоглобина в кръвта. Имайте предвид, че анемията не е просто временна слабост или умора, която ще премине от само себе си, а заболяване, изискващо адекватно лечение.
Ако има леко понижаване на хемоглобина, анемията може да се диагностицира само посредством лабораторни методи – чрез анализ на кръвта. Най-ефективния метод за справяне в този случай е балансираното хранене. Всекидневно в менюто ви трябва да включвате 20 мг желязо, което спомага за нормализация на нивото на червените кръвни клетки.
Симптоми за по-тежка форма на анемия са: световъртеж и слабост, суха кожа и коса, напукване на ъгълчетата на устата, чупливи нокти, пожълтяване на кожата (особено на ръцете и около носа).
Лечение
Освен лекарствата срещу анемия, трябва да се коригира адекватно и хранителния режим. В менюто трябва да присъстват две групи продукти: 1) продукти от животински произход, яйца, риба, месо; 2) растителни и пълнозърнести продукти, бобови, зеленолистни зеленчуци, черен хляб, горски плодове.
За профилактика на анемия лекарите препоръчват целогодишно да включваме в менюто си сухи плодове, шипки, зеленолистни зеленчуци, ябълки, овесени ядки, елда, черен хляб. Заедно с храните, съдържащи желязо, е необходимо да се приема и достатъчно количество витамин С, който помага за по-добро усвояване на желязото.
Трябва да се отбележи, че жените се нуждаят от по-голямо количество желязо по време на месечния си цикъл. /mila.bg
CHF | 1 | 1.99738 |
GBP | 1 | 2.28285 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.61254 |
USD | 1 | 1.82447 |
Последни новини
- 09:51 Манчестър Сити победи Брайтън и се приближи до Арсенал
- 09:39 38 години от Чернобил - най-тежката ядрена катастрофа в историята
- 09:37 Доц. Ангел Кунчев обяви ще се въвежда ли извънредна епидемична обстановка в страната
- 09:35 Пожар е избухнал на товарен кораб за България, има пострадал
- 09:28 Божанков: Свалянето на Росен Желязков не е лично отмъщение на Никола Минчев
- 09:17 Полицията забрани хореографиите на вечното дерби
- 09:09 Преди празниците: НОИ започна да изплаща Великденските надбавки на пенсионерите
- 09:07 След дъждовете: Лазароден и Цветница идват със слънце и топло време