Общинския съвет на Варна заседава за десети път днес

Варна<+> 25.04.2024 08:54 Снимка: ДНЕС+

Общинския съвет на Варна заседава за десети път днес

Десетото заседание на местния парламент във Варна ще се състои днес, от 10 ч. в зала "Пленарна".

Предвидени са 12 точки в дневния ред, сред които е и точката за определянето на носителите на тазгодишните награди "Варна" в сферите на културата, образованието и науката. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и колективи с ярки постижения в своята област през последната година.

Днес предстои местния парламент да определи новите правила за движение на ел. тротинетките.

Сред точките е и предложение за предоставяне на допълнителни средства от местната хазна за изпълнение на проекти в образователната инфраструктура. Основното финансиране е осигурено от Националния план за възстановяване и устойчивост и от програмата на Министерството на образованието и науката за изграждане и ремонт на детски ясли, градини и училища. За реализацията на проектите обаче е необходим допълнителен финансов ресурс, който ще бъде обезпечен от Община Варна.

Общинските съветници предстои да датат своето съгласие с исканията на таксиметровия бранш за вдигането на минималните и максималните цени за таксиметров превоз на пътници за километър пробег.

Съветът ще разгледа и предложение от БСП за промяна на Правилника за работа на общинския съвет, което се отнася за нужният брой общински съветници за създаването на групи в съвета. Според сега действащият правилник, група може да се създаде при минимум 4 съветника. Предлага се това да може да се осъществява при минимален брой - трима.

Сесията на Общинския съвет може да се гледа на живо в канала на институцията в YouTube.

 

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955