Балканската диета засенчи Дюкан
България 05.06.2014 10:02
Балканската диета засенчи тази на Дюкан и е на път скоро да изпревари и средиземноморската, която се смята за най-здравословната към момента. Това стана ясно по време на Меж-дународния конгрес по хранене и диететика, който се проведе в София.
Храните на българите, тяхната комбинация и правилна пропорционалност в отношението белтъчини, пектини и фибри са уникални. Затова и тяхната кухня е мехлем не само за стомаха, но и за редица заболявания, единодушни бяха чуждестранните лекари. С нея може да се излекува гастрит, язва, дори заболявания на
ставите и костите
както и да се подсили работата на сърдечния мускул, смятат те.
Секретът на автентичните нашенски, а не модернизирани манджи, е, че в тях се съдържат много чушки, при това леко или повече лютиви, лук, готви се предимно под похлупак, както е при гювечите. Всекидневната употреба на кисело мляко, но с Lactobacillus bulgaricus, балансира чревния тракт, поддържа постоянно добро размножаване на добрите бактерии, които от своя страна улесняват лесното отделяне на токсичните вещества. Нашенското сирене пък е отлично средство срещу остеопорозата, заздравява костите и подсилва работата на сърцето. Полезността на балканската диета се състои и в това, че в менюто, съставено по нея, месото присъства не повече от два пъти седмично. Според специалистите тя е уникална и с това, че четири пъти годишно хората на полуострова са постили в миналото и така са очиствали организма си от натрупаните отровни вещества и шлака в стомашно-чревния тракт.
„Традиционното балканско хранене от миналия век има добър ефект върху голям брой заболявания, включително и по отношение на коронарната сърдечна болест, убеден е доц. д-р. Светослав Ханджиев – член на Европейската академия на науките по хранене. - Храните ни са богати на антиоксидантни елементи и комплекси от биологично активни вещества, които неутрализират
свободните радикали
потискат синтеза на липидните прекиси, инхибират ензимите и участващи в образуването на активни форми на кислорода”, допълва той.
Автентичното кисело мляко, сирене и кашкавал съдържат миристинова киселина, която има атерогенни свойства.
Медът, който е широко застъпен в автентичната балканска диета, балансира кръвното налягане и отлага диабета. Типичните храни на нашия полуостров се отличават с богатото си и разнообразно съдържание на биологично активни съставки. Това са освен киселото мляко, киселомлечните продукти и типичните сирена и традиционните зеленчуци - чушки, домати и в особено големи количества лук (бял, зелен и червен) и чесън. Те са източници на флавоноиди и каротеноиди, които действат силно очистващо от токсини и подобряват кръвообращението.
МЕСО 3 ПЪТИ СЕДМИЧНО ЗА ПЛОДОВИТОСТ
Британски учени твърдят, че консумацията на месо три пъти седмично е най-здравословно. Вегетарианството и отказът от животински протеини може да доведе до преждевременно стареене и да съкрати продължителността на живота. Крайните му форми - консумация само на плодове и зеленчуци, се отразяват пагубно и на плодовитостта. Експертите са достигнали до заключението, че месната диета предоставя определени важни протеини и вещества, които участват в размножителните процеси. Учените предупреждават, че прекаляването с месните продукти също е вредно.
Накълцаният лук подсилва имунната система
Само на Балканите се готви лапад и коприва, които са богати на каротеноиди, флавоноиди и желязо. Спецификата на кулинарната подготовка и обработка води до запазване на активността на съединенията. Например в миналото лукът не се е режел, а се е късал и кълцал. Така са се разкъсвали и клетъчните мембрани, активирала се е дейността на лизозомните ензими, а при досега с кислород се образуват активни устойчиви съединения, които на свой ред подсилват имунната система. Лютеницата пък, позната на всички балкански народи, приготвена от малко домати, червена капия и камби, доставя обилно количество ликопен. Той е известен със своята антиатерогенна и антиканцерогенна активност.
Храните на българите, тяхната комбинация и правилна пропорционалност в отношението белтъчини, пектини и фибри са уникални. Затова и тяхната кухня е мехлем не само за стомаха, но и за редица заболявания, единодушни бяха чуждестранните лекари. С нея може да се излекува гастрит, язва, дори заболявания на
ставите и костите
както и да се подсили работата на сърдечния мускул, смятат те.
Секретът на автентичните нашенски, а не модернизирани манджи, е, че в тях се съдържат много чушки, при това леко или повече лютиви, лук, готви се предимно под похлупак, както е при гювечите. Всекидневната употреба на кисело мляко, но с Lactobacillus bulgaricus, балансира чревния тракт, поддържа постоянно добро размножаване на добрите бактерии, които от своя страна улесняват лесното отделяне на токсичните вещества. Нашенското сирене пък е отлично средство срещу остеопорозата, заздравява костите и подсилва работата на сърцето. Полезността на балканската диета се състои и в това, че в менюто, съставено по нея, месото присъства не повече от два пъти седмично. Според специалистите тя е уникална и с това, че четири пъти годишно хората на полуострова са постили в миналото и така са очиствали организма си от натрупаните отровни вещества и шлака в стомашно-чревния тракт.
„Традиционното балканско хранене от миналия век има добър ефект върху голям брой заболявания, включително и по отношение на коронарната сърдечна болест, убеден е доц. д-р. Светослав Ханджиев – член на Европейската академия на науките по хранене. - Храните ни са богати на антиоксидантни елементи и комплекси от биологично активни вещества, които неутрализират
свободните радикали
потискат синтеза на липидните прекиси, инхибират ензимите и участващи в образуването на активни форми на кислорода”, допълва той.
Автентичното кисело мляко, сирене и кашкавал съдържат миристинова киселина, която има атерогенни свойства.
Медът, който е широко застъпен в автентичната балканска диета, балансира кръвното налягане и отлага диабета. Типичните храни на нашия полуостров се отличават с богатото си и разнообразно съдържание на биологично активни съставки. Това са освен киселото мляко, киселомлечните продукти и типичните сирена и традиционните зеленчуци - чушки, домати и в особено големи количества лук (бял, зелен и червен) и чесън. Те са източници на флавоноиди и каротеноиди, които действат силно очистващо от токсини и подобряват кръвообращението.
МЕСО 3 ПЪТИ СЕДМИЧНО ЗА ПЛОДОВИТОСТ
Британски учени твърдят, че консумацията на месо три пъти седмично е най-здравословно. Вегетарианството и отказът от животински протеини може да доведе до преждевременно стареене и да съкрати продължителността на живота. Крайните му форми - консумация само на плодове и зеленчуци, се отразяват пагубно и на плодовитостта. Експертите са достигнали до заключението, че месната диета предоставя определени важни протеини и вещества, които участват в размножителните процеси. Учените предупреждават, че прекаляването с месните продукти също е вредно.
Накълцаният лук подсилва имунната система
Само на Балканите се готви лапад и коприва, които са богати на каротеноиди, флавоноиди и желязо. Спецификата на кулинарната подготовка и обработка води до запазване на активността на съединенията. Например в миналото лукът не се е режел, а се е късал и кълцал. Така са се разкъсвали и клетъчните мембрани, активирала се е дейността на лизозомните ензими, а при досега с кислород се образуват активни устойчиви съединения, които на свой ред подсилват имунната система. Лютеницата пък, позната на всички балкански народи, приготвена от малко домати, червена капия и камби, доставя обилно количество ликопен. Той е известен със своята антиатерогенна и антиканцерогенна активност.
Участието на лука в почти всички гозби и салати осигурява на организма достатъчно количество флавоноли с типичните си представители - квертеолин и кемпферол. Чушките съдържат флавоноли и флавони (лутеолин и апигенин), с по-високо съдържание в зелената капия, отколкото в червената. Те са богати и на витамин С и Р. Това съчетание укрепва кръвоносните съдове и намалява пропускливостта на стените им. В пипера се съдържа повече провитамин А, отколкото в морковите: ежедневната консумация на 30-40 грама чушки стимулира растежа на косата, подобрява зрението, кожата и лигавиците. Лютивите чушки помагат за нормализиране на мозъчното кръвообращение, предотвратяват развитието на атеросклероза и подобряват състоянието при бронхиална астма, кашлица, възпалено гърло и грип. /monitor.bg
CHF | 1 | 2.00003 |
GBP | 1 | 2.2837 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.61962 |
USD | 1 | 1.82549 |
Последни новини
- 22:43 ЦСКА бързо уби интригата и пак не прости на "Левски"
- 21:02 Хороскоп за неделя, 28 април 2024 г.
- 20:07 Преговори ще има: „Боташ“ предпочита да продължи сътрудничеството с „Булгаргаз“, а не да го прекрати
- 19:34 Земетресение от 6,5 по Рихтер удари Япония
- 19:19 „Уолстрийт джърнъл“: Американското разузнаване смята, че Путин вероятно не е наредил Навални
- 19:06 Започват проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания
- 18:53 Недостиг на кадри: Бизнесът търси стругари за 3000 лева
- 18:41 3 години и половина затвор за подкуп получи бивш министър на здравеопазването в Румъния