Преговори ще има: „Боташ“ предпочита да продължи сътрудничеството с „Булгаргаз“, а не да го прекрати

България 27.04.2024 20:07 Снимка: ДНЕС+

Преговори ще има: „Боташ“ предпочита да продължи сътрудничеството с „Булгаргаз“, а не да го прекрати

България и Турция ще продължат съвместното си сътрудничество за гарантиране на диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Около това се обединиха министърът на енергетиката Владимир Малинов и д-р Алпарслан Байрактар – министър на енергетиката и природните ресурси на Република Турция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Двамата проведоха среща в Истанбул по инициатива на министър Малинов във връзка с Решение на Народното събрание на Република България от 19-ти април 2024 г.

Припомняме, че с него се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия с цел предоговаряне на Споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската енергийна компания „Боташ“. В тази връзка българската страна изрази желание за преразглеждане на договора, а от турска бе изразено разбиране и готовност за продължаване на сътрудничеството. Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“.

Обсъдена бе и възможността за увеличаване на свързаността между електропреносната и газопреносната система между двете държави. Отчетен бе и напредъкът, след като българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Турция „Боташ“ подписаха споразумение за междусистемно свързване през януари тази година. По думите на министър Малинов документът е от важно значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газови пазари. Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027