Жители на м-ст “Сотира” във Варна все още нямат достъп до домовете си

Варна<+> 07.12.2021 12:18 Снимка: ДНЕС+

Жители на м-ст “Сотира” във Варна все още нямат достъп до домовете си

Вече няколко месеца тонове пръст и скална маса препречват пътя до домовете на живущите в местност “Сотира” 

В този район на местността „Сотира” живеят 10 семейства. Всички те обаче се налага ежедневно да преминават през редица препятствия, за да стигнат до домовете си, а причината – нови собственици на имот, които строят кооперация буквално на улицата.

„Това, което сме направили, за да можем да преминаваме, е един насип с 15 метра склон надолу”, обясни пред NOVA Петко Ников, жител на местността.

„Ние сме принудени да минаваме през чужд имот, след като тази жена засипа пътя, който съществува. И по нотариален акт аз гранича с път”, обясни Светомир Стойков.

С пътя граничат и всички съседи, но според общината участъкът, който се прегражда, не е част от улица „Мария Николова”, а е частна собственост и така на практика излиза, че улица в този район няма.

„Те искат и пишат, че общината не предоставя акт за собственост на тази улица. Такъв филм няма! Нито една улица във Варна и в България. Тя е общинска собственост или притежава такъв акт за собственост”, смята Петко Ников. „Тази улица, на която ние имаме адресни регистрации с име на улицата, с номера, с които ходим в да гласуваме, с документи, които се издават на нашите ученици, че живеят на тази улица”.

Живеещите в района многократно са подавали жалби, до институциите, но според тях това не дава резултат.

„Общината изпраща едно смешно обяснение защо няма улица. Защото тук минавала някаква магистрала. Тази магистрала отдавна е отпаднала. И тъй като имало тежест в кадастъра, на тази магистрала не можело да има улица”, каза Петко Ников. Всичко това буди объркване у хората.

„В момента, аз не знам къде се намираме. На съществуващ път, на магистрала ли се намираме или на ул. „Мария Николова”? Ако чукнете в Google, ще видите, че се намираме на „Мария Николова” в момента, но общината ни отговаря, че тази улица не е приложена”, заяви Светомир Стойков.

А освен че новият имот се строи върху пътя, той пречи на хората да стигнат до домовете си и пеш./NOVA

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448