Завърши обучението на ученици по проект „НЕ на агресията в училище и в дигиталната среда“

Варна<+> 27.05.2021 13:18 Снимка: ДНЕС+

Завърши обучението на ученици по проект „НЕ на агресията в училище и в дигиталната среда“

С връчване на сертификати завърши обучението на ученици от Средно училище „Гео Милев“ по проект „НЕ на агресията в училище и в дигиталната среда“. Заедно с експерти от Регионален телевизионен център - Варна те работиха по темата „Разпознаване на различни форми на агресия и езика на омразата“.

Водещи журналисти от медията, която беше домакин на срещата, говориха с учениците за различните форми на агресия и нейните прояви, за езика на омразата в дигитална и медийна среда, за опасността да бъдат  обект на агресия. Те запознаха учениците с пътя на една новина от нейното създаване до излизане в ефир, позволиха им да влязат  в роля на водещи, да четат новини   от аутокю, което направи обучението и разговора  по темата  интересни и ползотворни. Журналистите  помогнаха на младите хора да влязат в роля и да почувстват отговорността, когато микрофона е включен и камерата заработи. Те имаха възможност да интервюират свои съученици и да разберат дали са били свидетели на агресия, знаят ли как да и се противопоставят и как да реагират в такава ситуация.

В рамките на проекта е създаден  късометражен филм „НЕ на агресията“, в който се разказват лични истории на младежи свидетели или жертви на агресия в училище или в интернет. Филмът предлага и гледната точка на различни заинтересовани страни за решаване на проблема (младежи, психолози, учители, родители).

Създаденият в рамките на проекта  филм е качен в youtube за свободно гледане и споделяне:
https://www.youtube.com/watch?v=6dEL4W6P83g

Филмът ще помогне на младите хора в разпознаването на различните форми на агресия и справяне с рискови ситуации.

Стъпките за справяне с тези ситуации са изяснени в специално подготвения  „Пътеводител за справяне с различни форми на агресия в дигиталната среда“ .

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448