Във Варна започна 18-ото издание на кукления фестивал "Златният делфин"

Варна<+> 01.10.2022 16:16 Снимка: ДНЕС+

Във Варна започна 18-ото издание на кукления фестивал "Златният делфин"

Във Варна бе даден старт на 18-ия Международен куклен фестивал „Златният делфин“. През 2022-а се навършват 50 години от първото издание на форума, който се провежда на три години, и това бе припомнено по атрактивен начин на церемонията по откриването от актьорите от Държавен куклен театър - Варна, който е организатор на събитието.

Театърът отбелязва 70 години от създаването си, но за тази възраст изглеждаме много добре, каза на сцената директорът Вера Стойкова. Още много по 70 години пожела на трупата бившият директор Злати Златев, който присъства на тържеството.

„Всеки фестивал е духовен празник, но кукленият е може би най-красивият, цветният и духовният, защото е обърнат към детските очи, сърца и души“, заяви на откриването Антония Йовчева от Община Варна. По време на фестивала, творческият екип на Варненския театър е облечен в нови цветни костюми, чийто дизайнер е художничката Адриана Добрева.

Фестивалът „Златният делфин“ тази година има гости от Италия, Тайван, Южна Корея, Турция, Казахстан и ЮАР. Освен шестте представления от тези държави, в конкурсната програма участват и осем постановки на български театри. Селекционер е театроведът Богдана Костуркова, която също бе гост на откриването. Спектаклите ще бъдат оценявани от жури с председател Сава Драгунчев и членове Оя Кермàни от Турция; проф. Саймън Уонг от Хонконг; Майя Петрова и Нелко Коларов от България.

„Златният делфин“ предлага на 18-ото си издание само дигитален каталог с екологична цел, припомни директорката на театъра. Форумът продължава до 7 октомври.

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062