Почина режисьорът и дългогодишен директор на Варненския куклен театър Злати Златев

Варна<+> 15.05.2024 18:17 Снимка: ДНЕС+

Почина режисьорът и дългогодишен директор на Варненския куклен театър Злати Златев

На 84-годишна възраст почина режисьорът Злати Златев, дългогодишен директор на Държавен куклен театър - Варна, съобщават от културния институт.

Поклонението ще се състои на 20 май в ритуалната зала на гробищния парк "Тополи" във Варна.

Злати Златев е завършил куклено актьорско майсторство, а по-късно и режисура в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". От 1982 до 1990 г. е директор на Кукления театър в Сливен, а от 1991 до 2007 г. е директор и режисьор на Варненския куклен театър. Ръководи и Международния куклен фестивал "Златният делфин". Член е на Управителния съвет на Българската асоциация за театър.

Злати Златев е режисьор на над сто постановки у нас и в чужбина, припомнят от трупата във Варна. Поставял е спектакли в почти всички български театри, както и в Германия, Полша, Хърватска, Русия, Мексико, Сърбия. С негови постановки много български трупи са гостували на международни фестивали и са печелили престижни награди.

Сред знаковите му сценични творби са "Веселите петлета", "Максимка", "Славеят и розата", "Любов, любов", "Най-щастливият човек", "Малкият принц", "Дама Пика", "Ура за Людовик ХVI", "Новите приключения на Бубу", "Косе Босе", "Златка Златното момиче", "Румето и старият лъв", "Рибарят и златната рибка", "Кучето, което не знаеше да лае".

Носител е на орден "Кирил и Методий" ІІ степен, пет пъти е получавал годишни награди на Съюза на артистите в България за режисура, има призове от Международния куклен фестивал "Златният делфин", няколко пъти му е присъждана Награда "Варна". През 2020 г. получава наградата на "Акт-Унима" за цялостен принос към българското куклено изкуство.

Поклон пред паметта му!

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361