Във Варна ГЕРБ и ПП влязоха в спорове за боклук и конспирации

Варна<+> 11.02.2024 18:31 Снимка: ДНЕС+

Във Варна ГЕРБ и ПП влязоха в спорове за боклук и конспирации

На нарочна извънредна пресконференция, свикана в неделя, кметът на Варна

Благомир Коцев каза, че се търси решение за ситуацията с боклука във Варна.

"Сметосъбиращатата и сметоизвозваща фирма във Варна има сключен договор от предходното управление на ГЕРБ и в договора й има текст с големи букви, че сумите не подлежат на индексация, а фирмата иска такава индексация". Това съобщи на извънреден брифинг днес във Варна кметът Благомир Коцев по повод десетките сигнали до него в социалните мрежи за неизвозени отпадъци от районите, в които кметове са от ПП-ДБ. Към двамата районни кметове от дни тече атака със сигнали до ОИК – Варна, в които се оспорва  съвместимостта им с длъжността районен кмет, за която днес бе даден брифинг за разясняване на позицията им.

На въпрос от журналистите дали натрупването на боклук в тези квартали на Варна, чиито районни кметове се атакуват пред ОИК, може да се счита за саботаж и извиване на ръце, Коцев коментира, че отговорни за ситуацията с боклука са лицата от ГЕРБ, възложили обществената поръчка по този начин и сключили  договор с такива условия. С фирмата се водят ежедневни разговори за повишаване качеството на услугата, допълни Коцев.

"Ще държа обществеността информирана и знам, че за всички ни чистотата е чувствителна тема. Заварили сме много тежка ситуация и търсим решение. Фирмата иска индексация, увеличили са се разходите им, според тях, но ще говорим с Общинския съвет с оглед на тази клауза в договора. Анализираме и изследваме как да се подходи и какви биха били последиците да се прекрати договорът", отговори той на въпроси кога изтича този договор и може ли да се прекрати. Кметът подчерта, че в момента договорът е в средата на периода, за който е сключен и изтича през 2026 г.

На въпрос дали договорът предвижда санкции, Коцев отговори утвърдително. В петък се влоши ситуацията с боклука в града. Обсъждаме и тази възможност, но не става само със санкции, ние търсим устойчиво решаване на качеството на услугата и чистотата на Варна, каза той. Ако това не стане, ще търсим други начини, заяви кметът и посочи, че сред аргументите на фирмата са недостиг на хора, изисквания за предсрочно плащане, предявени заради финансови затруднения не само във Варна, нужда от скъпи ремонти на автомобилите им и др. Ще има ежедневен контрол и лично съм се ангажирал с тази тема, посочи още Коцев.

След тези изявления от ГЕРБ в морската столица реагираха със съобщение до медиите, в което от пресцентъра обвиняват общинската админитрация, че

"Коцев и компания замазват с конспирации некадърното си управление"

Управляващите в Община Варна начело с Коцев вкараха откровени внушения, лъжи и конспирации с боклука, с проверките на ОИК на районните кметове на „Одесос” и „Приморски”, с предизборната кампания, която щели да ревизират след половин година и т.н. С лъжи дойдоха на власт и продължават безогледно и нагло да лъжат, за да отклонят вниманието и  да оправдават некадърното си управление

„На кривата ракета Космосът й пречи”, както се казва в случая. Да припомним, че в ОИК – Варна от 27 членове –само 7 са представители на ГЕРБ.Какъв ГЕРБ и политически атаки са  им  виновни на ключовите им районни кметове, които не спазват закона?!

Коцев щял да води разследване кой чиновник е  изкривил годишната му програма за собственост, според която се продават над 300 общински обекта и са публикувани в проекто бюджета за 2024 с неговия подпис. Така лъсна поредната му предизборна лъжа,  като седна на кметския стол. Ако мине номерът добре - ако не,  търсим и наказваме виновник. Сега го усуква - щели да ликвидират само съсобственост, защото не можели да се блокират инвестиционни намерения. Ами да, точно това е  строителство на нови сгради.

Коцев, след като не справя с боклука, заринал града, пак се оправдава с ГЕРБ – Варна. Четвърти месец повтаря фалшивия рефрен във ФБ „аз ще взема на ръчно управление проблема...”  Като има свои „топ юристи”, защо не ревизира договора, ами заиграва с боклукчиите, които го избраха за кмет на балотажа. Или не е прецакал предизборните си уговорки с благодетелите си?! Очакваме депутатката от ДБ Стела Николова да направи сега един пърформанс и да изсипе камара с боклук пред Общината.

А Коцев и шпицкомандата му вместо да търсят и разследват виновни за проблемите, които трупат всеки ден със свръхдоза аматьорщина, е крайно време да се хващат за работа! Това с ФБ – постове само не става!

ГЕРБ и ПП сблъскват позиции в момент, в който се обсъжда бюджетът на Варна за 2024 г.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612