В края на месеца започва масово възстановяване на пътните настилки във Варна

Варна<+> 23.05.2024 12:29 Снимка: ДНЕС+

В края на месеца започва масово възстановяване на пътните настилки във Варна

Кметът Коцев нареди пътната рехабилитация да започне от най-критичните участъци

Община Варна подготвя информационна кампания за отговорно изхвърляне на отпадъци, която ще бъде съпътствана от нови регламенти за сметосъбиране и сметоизвозване, стана ясно още на оперативка на администрацията днес

От 27 май започва рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна. Това станало ясно на извънредна среща с участието на кмета Благомир Коцев, заместник кметовете  по инфраструктура Пламен Китипов и по обществения ред Илия Коев, както и представители на фирмите за пътна поддръжка. Заседанието бе свикано по искане на кмета часове след традиционната оперативка на общинската администрация по-рано днес.

Възлагателното писмо с описани всички улици и квадратни метри за рехабилитация ще бъде готово до края на работния ден, обясни Китипов. До края на седмицата предстои да бъдат издадени останалите документи - удостоверение за насочване на отпадъци, както и маршрути за техниката. Междувременно представители на Община Варна, районните кметства и фирмите ще направят обход, за да обозначат местата, където ще се извърши рехабилитацията. 

По нарежда на кмета Коцев, възстановяването на пътната настилка трябва да започне от най-критичните участъци. Целта е заложените в бюджета средства да се изразходват прецизно и то за най-належащите места.  

Списъците с улици за рехабилитация са изготвени от районните кметства. По техни данни, те се избират след проверки на място, както и по сигнали на граждани. Няма да се запълват дупки в уличната инфраструктура, където има ВиК аварии и асфалтовата настилка сляга. За тези участъци съвместно с ВиК ще се търсят по-дългосрочни решения, стана ясно на срещата.   

По-рано днес по време на редовната оперативка, кметът Коцев поиска да бъдат регламентирани местата, където ще се поставят електрически велосипеди и тротинетки, които се предоставят под наем от различни фирми. Предстои да се изработи карта с конкретни точки, където могат да се поставят стоянки за паркирането им. 

Продължава косенето във всички райони на общината, докладваха от районните кметства. Тревните площи в Морската градина се косят вече за трети път. Приключва зацветяването до Слънчевия часовник и централната алея в Морската градина, обясниха от общинското предприятие, което поддържа парка. След косенето, обществените площи задължително да се обработват против кърлежи, напомни кметът.

Община Варна подготвя и информационна кампания за отговорно изхвърляне на отпадъци. Тя ще бъде съпътствана от нови регламенти за сметосъбиране и сметоизвозване, уточни кметът Коцев. Той припомни, че трябва да има засилен контрол около съдовете за събиране на отпадъци както за фирми, така и за граждани.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319