„Училище за грим“ помага на онкоболни жени да възвърнат самочувствието си

Варна<+> 01.07.2020 13:56 Снимка: ДНЕС+

„Училище за грим“ помага на онкоболни жени да възвърнат самочувствието си

Вече една година варненската онкологична болница в Аспарухово  е единствената в страната, която предлага безплатни уроци по грим. Идеята е на гримьорката Илияна Начкова. Целта е пациентките да получат ценни съвети за начина на нанасяне на грим, за да бъдат подобрени тена на кожата и пространството под очите, които са най-често засегнати от медикаментозното лечение. Така дори и за малко, от място за лекуване, болницата се превръща в място за разкрасяване. Много от дамите се връщат по няколко пъти, за да ги гримираме, видели са смисъл в това, което правим, удовлетворена, че успяваме да им помогнем, каза Илияна. 

Освен напътствия жените, записали се предварително, получават и напълно безплатен цялостен грим. Към Илияна от скоро се присъедини и фармацевтът Божена Йоцова. Тя помага на жените да поддържат добра визия на веждите, една зона, която е сред най – пострадалите от химиотерапията,  преподава им и уроци как да прикрият липсата им до настъпване на възстановителния период. Божена работи с напълно безвредна къна, руски биопродукти, която не предизвикват алергични реакции при жените на химиотерапия, допълни още Илияна Начкова. Инициативата е част от психосоциалната подкрепа на болницата. Химиотерапиите се отразяват и на психичното здраве на пациентите, затова решихме да подкрепим тази благотворителна инициатива, каза клиничия психолог Гергана Иванова.

 На всяка от жените се изготвя  индивидуален план за ползване на грим и козметика, която е най-подходяща за тяхната кожа, в зависимост от медикаментите, които им се вливат.  Много от пациентките споделят, че за първи път се чувстват като „звезди“. Така болницата не е само място с негатовен заряд, а и място, където можеш да се заредиш с позитивна енергия, казаха още инициаторите. „Училище за грим“ отвори за първи път на 3 юли миналата година, в кабинета на психолога в База 2 на СБАЛОЗ - Варна, в кв. “Аспарухово". И сега, след края на извънредното положение, продължава работа в условията на коронавируса и при стриктно спазване на епидемиологичните мерки. Графикът е следният -  първите три среди от месеца в база 2 в кв. "Аспарухово“ и в сградата на Диагностично-консултативния блок на бул. "Цар Освободител“ 100 – всеки последен петък от месеца от 10 до 12 часа. Желателно е предварително записване на телефон: 0899 70 73 94 - Гергана Иванова, клиничен психолог или на страницата на Психосоциална подкрепа към СБАЛОЗ - Варна във Фейсбук.


График до края на юли:

База 2, кабинет на психолога( кв. Аспарухово)

- 01.07.2020г. ( Сряда )

- 08.07.2020г. ( Сряда )

- 15.07.2020г. ( Сряда )

- 22.07.2020г. ( Сряда )

Диагностично-консултативен блок, зала 33(бул. Цар Освободител 100)

- 31.07.2020г. ( Петък)

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.20686
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.18394
USD USD 1 1.60868