Варна<+> 19.06.2020 11:34 Снимка: ДНЕС+

Цветя на признателност към доброволците в Аспарухово

Пред паметния знак с подадени за помощ ръце в центъра на Аспарухово днес жители на квартала положиха цветя. Така те изразиха признателност към доброволците от Варна и цялата страна, които се притекоха на помощ след потопа на 19 юни 2014 г. На тази черна за Аспарухово дата изгубиха живота си 14 души, между които и деца, а домовете на живеещите в квартала бяха порутени и потънали в тиня и наноси.

Социалните работници и специалистите от фондация „Владиславово“ се притекоха на помощ още в първите часове на бедствието и останаха на разположение в най-засегнатите части на района повече от месец. Те от сутрин до вечер участваха в почистването на калните наноси в домовете по ул. „Горна студена“, „Рожен“, „Розова долина“ и др. Сред най-активните бяха Ваня Аврамова, Медиха Хамза, Айнур Дюкянджи, Лерзан Сеид, Борис Ненов, Илиана Георгиева. Към колегите си от Аспарухово се присъедини и екипът на ЦОП от Владиславово - Александър Цолчовски, Бистра Кръстева, Нехиде Ибрям, Андриана Русева. 

Над 300 къщи бяха засегнати от бедствието, нанесени бяха щети на още стотици домове. Екипът на фондацията беше част от над 1 000 доброволци, между които скаутски организации, курсанти от Висшето военноморско училище, редови граждани. 

 Днес пред паметния знак на доброволците отец  Добромир отправи благодарност и благослови всички тях и се помоли за покоя на жертвите на стихийното бедствие. Кметът на Аспарухово Ивайло Маринов също изрази признателност и положи цветя.

Ето какво каза пред наш репортер жена, която е била доброволец по време на разчистването на квартала: "Влизаш в Аспарухово и забравяш за всичко друго! Отивахме сутрин в 6:00ч. и задълбавахме в калта. Беше потресаващо да гледаш как хората милеят за погубените си домове. Единствената мисъл, която те крепи, бе как да помогнеш, за да могат хората да се приберат по- бързо по домовете си и как да се възстановят  психически от ужаса, който ги сполетя. Много е тъжно изведнъж да загубиш дома и целия си живот по този начин"
CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448