Варна<+> 12.06.2020 20:35 Снимка: ДНЕС+

Кметът на Аспарухово: Кварталът е сериозно предизвикателство и заслужава да се развива

От първия ден след встъпването му в длъжност, кметът на Район Аспарухово Ивайло Маринов показа, че е добър стопанин.

Наш репортер се срещна с него осем месеца след спечелването на надпреварата за кметското място в района.

Кметът и днес работи със същото желание, със същия ентусиазъм и нетърпение да реши проблем на гражданин, или просто да направи нужното.

Пак сме там, в същия кабинет. Със същата усмивка и добронамереност.

Той е Ивайло Маринов.

- Преди 8 месеца, в първото си интервю с мен, заявихте, че ще управлявате заедно с гражданите на района. Случи ли се това и до каква степен успяхте да го изпълните?

- Смятам, че съумях да спазя обещанието си и контактувам с хората лице в лице. Отговаряме на абсолютно всеки сигнал. Всеки човек е важен и дори и да е молба, за да преместим контейнер за смет на 35 см., ние откликваме и ходим да ги местим. Винаги изслушвам проблемите им, дори и да не са в моята компетенция. Гражданите алармират за всичко и смея да твърдя, че съм запознат с проблемите им. Ще ми се да можех да съм още по-продуктивен и полезен.

- Предизвикателство ли е Аспарухово?

- Аспарухово е сериозно предизвикателство и заслужава да се развива. И ще се развива. Естествено, не веднага, а постепенно, но има прекрасни дадености. Хората тук също са интересни и изискващи. Обичат мястото, на което живеят и изискват. Това е нещо, което аз адмирирам, защото е нормално. Всички искаме хубава градска среда и се стараем да я поддържаме.

- Пътят за Галата е една тема, която доста се обсъжда сред хората. Предстои ли скоро да започне реконструкцията?

- Гласувани са средства от Общински съвет за изготвяне на проект. Предстоят доста сериозни ремонтни дейности там. Към момента, понеже беше в много лошо състояние, запълнихме дупките козметично, но истинската реконструкция предстои. Не сме ангажирали общинския бюджет за тези дейности. Другата седмица предстои да стартират ремонти по всички улици и компрометирани участъци по настилката. 

- Какво предстои в района?

- Предстои да се направи пълно облагородяване на още едно междублоково пространство, на ул. „Кирил и Методий“ №38. Към момента нямаме някакви сериозни проекти, които да се изпълняват, заявили сме желание и очакваме подкрепа от Община Варна. Имаме отпуснати средства за улично осветление и то вече е факт на три места в района. Имаше дори места с детски площадки, където нямаше осветление. 

Много ми се иска, и е крайно наложително, да инсталираме видеонаблюдение на ключови места. На пасарелката, подлезите, в парка и по кръговите кръстовища. Дано успеем да изпълним това така нужно за всички и за борбата с вандализма средство за контрол. Посадихме много цветя, но ги крадат – дори и тях!

- Забелязвам, че в района има огромна промяна и си личи, че има добър стопанин. Мият се улиците, не само по време на карантината, но продължава и сега, коси се непрестанно.  Как успявате?

- Мият се не само главните, но и малките улици. Имаме създаден график и фирмата го следва. Имам на телефона си GPS и мога да следя камионите къде са във всеки един момент. Мием и алеите парка. Не знам дали някога някой е мил алеите там. Поливат се цветя, дръвчета - непрестанно. Независимо кой ги е посадил, поливат се всички. С косенето е наистина неблагодарна работа. Тъкмо успеем навсякъде да изкосим, влажното време във Варна ни играе лоша шега. Тревата избуява много бързо и се състезаваме. Но се коси непрестанно и навсякъде.

Пръскаме регулярно в парка против кърлежи, сега в понеделник започваме отново косенето в парка и след като приключим, предстои ново пръскане. Боядисахме пейките в парка, както и тези на ул. “Моряшка“. Успяваме с много работа. Направил съм организация, като съм ангажирал служителите на сметопочистващата фирма да се чистят ударно някои участъци, на които се наблюдава по-сериозно замърсяване. Навсякъде се чисти регулярно. Разбира се, имам забележки към фирмата, но за това упражняваме непрекъснат контрол.

Голям проблем имаме с бездомните кучета. В квартала се навъртат няколко глутници, заради които постоянно имаме оплаквания от нападнати и нахапани хора. Надявам се, скоро да намерим решение и за този проблем.

- Разбрах, че „Аспарухово пее и танцува“ се отлага. Има ли планирани други инициативи и мероприятия в района?

- Предстои ми среща с читалищното настоятелство относно „Аспарухово пее и танцува“, а в квартала за първи път гостуваше и Автокино. Но, за съжаление, нямаше голям интерес. Може би не беше атрактивно за хората. Но от 22 до 28 юни, ще гостува „Семеен фестивал“. Това събитие ще включва разнообразни забавления, подходящи за всички възрасти. Искрено се надявам, че след дългата изолация хората ще се забавляват.

- Как се справи Аспарухово с противоепидемичните мерки? Вие лично доставяхте дезинфектанти по домовете на хората, улиците се дезинфекцираха редовно. Спазваха ли аспаруховци мерките?

- Искам да благодаря на всички аспаруховци за сериозното отношение. На всички собственици и служители в търговските обекти за това, че спазваха всички предписания.

Мисля, че се справихме чудесно.

 

По време на разговора ни телефонът му звъня около десет пъти.

Хората имаха проблеми. Разбираемо, всеки смята своя проблем за най-важното нещо в света. Въпреки, че Ивайло Маринов бе ангажиран, нито един от потърсилите го граждани не беше оставен без отговор.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448