Варна<+> 24.06.2020 19:50 Снимка: ДНЕС+

Църковен храм е скрит под земята на Гробищния парк в Аспарухово (ВИДЕО)

Откриха храм под земята на Гробищния парк в Аспарухово.

Уикалната находка е направена през 2010 година, когато започват изкопните дейности за строежа на новия храм на гробището.

Изумлението на всички идва от там, че влизайки в храма, намират иконостас, олтар, икона на Св. Николай, както и други църковни принадлежности.

Започвайки строежа на новия храм и откривайки тази находка, те кръщават храма, който е на Гробищния парк „Свети Николай Чудотворец“

По думите на отец Добромир – председател на Църковното настоятелство, църквата е построена през 1920 година, което я прави първата в Аспарухово.

По това време в православната вяра е било прието, където има храм, да има и училище в близост, каквото е било намерението на дарителя, на чиято земя е построена светинята.

Той  е дарил средства за построяването на храм, който по данни от находките в него, е бил кръстен „Св. Николай“. Изграден е от камък.

Според волята на дарителя е трябвало да се изгради храм в близост до последния дом на починалите, за да могат хората да бъдат изпратени от този свят достойно и да се съхранят християнските традиции.

Васил Христов Хадживасилев родом от Клисура. Това е името на човека, отстъпил безвъзмездно земите си за обособяването на Гробищен парк “Аспарухово“. Частен предприемач, който дарява 30 дка лозя, за да бъдат  превърнати в гробище и да бъдат съградени храм и училище.

В момента иконата на Св. Николай се съхранява в храм „Св. Цар Борис- Михаил“. Там са подслонени и всички църковни принадлежности, намерени в уникалната подземна църква.

Васил Христов е и дарителят на мястото на днешния храм на Аспарухово "Св. Цар Борис-Михаил“.

Самият цар Борис е осветил храма през 1923 година, когато е построен.

Запазени са части от него, които и до днес съществуват в основите и стените на храма. Каменните блокове, използвани при градежа на настоящата църква са от оригиналния храм.

Големите икони на иконостаса са дар от презвитер Ст. Кулева и В. Коларов, а царският трон е дарен от Яни М. Заракоста. За по-скорошното завършване на храма големи са заслугите и на почетния гражданин Иван Минев, който освен че е благодетел, също така кредитира комитета с пари.

Уникалната находка е под земята и е изложена на влага и други фактори, вредни за запазването. Към момента тя е затворена с метална врата, а към храма се слиза по стълби.  Има сериозна опасност да бъде увредена от мухъл. „Не сме узрели явно все още, за да пазим светините си“, коментира още отец Добромир. Той допълни, че има начин тази църква да бъде реставрирана и запазена във времето, но това ще се случи, „когато Господ изпрати нужните хора“.

Геновева Михайлова

Какво каза още отец Добромир, вижте във видеото:

Още по темата

CHF CHF 1 1.84113
GBP GBP 1 2.17025
RON RON 10 4.04348
TRY TRY 10 2.54146
USD USD 1 1.74254