Тонове отпадъци извадиха от морето риболовците от сдружението "Черноморски изгрев"

Варна<+> 27.05.2021 15:57 Снимка: ДНЕС+

Тонове отпадъци извадиха от морето риболовците от сдружението "Черноморски изгрев"

Тонове отпадъци, незаконни и скъсани мрежи извадиха от морето риболовци от Сдружението " Черноморски изгрев" в рамките на кампанията " Най-ценният улов". Началото и бе поставено на 31 октомври, Денят на Черно море, предаде репортер на ДНЕС+.

 "Най-ценният улов" е проект, който обединява усилията на 25 кораба и техните екипажи в една ценна и опазваща морето ни кауза, в която бяха почистени огромни количества отпадъци от различен материал и размери, а надеждата на риболовците е, че ще се намери и алтернатива за рециклиране на събрания "улов".

Призрачният риболов е една от големите заплахи за моретата и океаните в глобален мащаб. Черно море  не прави изключение. Данните на Института по Океанология към Истанбулския Университет, сочат, че годишно в Черно Море попадат хиляди подобни мрежи с обща площ над 100 кв.км. Пак според тях, реалният обем и последици за екосистемите в Черно Море имат нужда да бъдат по-добре изяснени.

Общата цел е да  се ограничат щетите от старите рибарски мрежи, носещи се необезпокоявано из Черно море.

В периода от 31.10.2020 до 15.04.2021, 25 кораба от сдружението успяха да съберат и извадят на брега общо над 7 тона мрежи, пластмаси и всякакви други неща, които са вредни за нашето море.

Събраното количество изгубени мрежи е с обща дължина над 50 км – достатъчно, за да преградим с тях разстоянието от нос Емине до пристанище Варна.

Риболовците успяха да съберат и безценна информация относно обхвата на проблема със замърсяването на Черно Море и находищата на отпадъци по морското дъно. Тази информация може да послужи за следващи действия.

За тях „Най-ценният Улов“ не е еднократна кампания, а началото на дългосрочна ангажираност, защото смятат че е техен дълг да работят за реалното намаляване на вредните въздействия и за подобряването на черноморските екосистеми.

Проектът "Най-ценният улов" е подкрепен от "Черноморски улов", като процент от продажбите, бива даряван за финансиране на кампанията. Риболовците се се заели с нелеката задача да намерят решение да се рециклират отпадъците, извадени от морето.

Тази събота, 29 май, рибарите от сдружението ще предоставят обобщена информация за крайните резултати от кампанията.

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648