Най-ценният улов: Рибарите с втора акция за почистване на Черно море от отпадъци и мрежи

Варна<+> 01.11.2021 12:53 Снимка: ДНЕС+

Най-ценният улов: Рибарите с втора акция за почистване на Черно море от отпадъци и мрежи

За втори пореден път риболовците от сдружение "Черноморски изгрев" повеждат акция за почистване на Черно море от отпадъци и изоставени или скъсани мрежи.

Идеята им е да пазят морето ни и хляба си. Ценят го и го опазват, като излизат на лов за най-ценният улов - отпадъците, които замърсяват морето.

"Най-ценният улов" е проект, който обединява усилията на около 52 кораба и техните екипажи в една ценна и опазваща морето ни кауза, в която бяха почистени огромни количества отпадъци от различен материал и размери, а надеждата на риболовците е, че ще се намери и алтернатива за рециклиране на събрания "улов".В момента водят преговори с гръцка фирма, която да рециклира мрежите, извадени от морето, тъй като в България няма алтернатива.

Тази година, планът им е да обхванат цялата акватория на Черно море. Амбициите са им да привлекат и още привърженици на идеята за опазване на морето, което дава поминък на рибарите и риба на нашата трапеза.

По време на първата акция през миналата година, за периода от 31 октомври - 15 април, 25 кораба от сдружението успяха да съберат и извадят на брега общо над 7 тона мрежи, пластмаси и всякакви други неща, които са вредни за нашето море. Събраното количество изгубени мрежи е с обща дължина над 50 км – достатъчно, за да прегради с тях разстоянието от нос Емине до пристанище Варна.Търсят съдействие от институциите за контейнери на всяко рибарско пристанище, но ги мъчи бюрокрацията. 

Тази година "Най-ценният улов" стартира днес и ще продължи отново до около 15 април 2022 година.

За тях инициативата не е еднократна кампания, а началото на дългосрочна ангажираност, защото смятат че е техен дълг да работят за реалното намаляване на вредните въздействия и за подобряването на черноморските екосистеми.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361