Тодор Колев: Ако контейнерите не достигат, нека гражданите алармират

Варна<+> 20.07.2022 14:28 Снимка: ДНЕС+

Тодор Колев: Ако контейнерите не достигат, нека гражданите алармират

"Има възможност броят на контейнерите да се увеличи, нека гражданите алрармират. Лято е и през този сезон винаги имаме увеличаване на изхвърлянето на отпадъци, поради сезонната натовареност". Това обясни за ДНЕС+ директорът на Дирекция "Екология и опазване на околната среда"  към община Варна Тодор Колев.

Той допълни, че не разполагат с точна информация колко е населението в даден район през лятото, тъй като "хората често имат гости, има почиващи и туристи и винаги лятото е трудно да се пресметне точно колко контейнера да бъдат сложени в даден район", продължи той.

По думите му, всеки, който смята, че контейнерите не са достатъчни и има нужда от поставянето на още, може да подаде такова искане към районната администрация, в лицето на кмета на района, който ще подаде заявката по компетенция. По този начин ще бъдат осигурени нужният брой контейнери за местата, където не достигат.

Тодор Колев коментира още, че към момента вече около 80 % са подменените съдове във Варна.Той спомена и, че има лека тенденция хората на много места да са свикнали сновите съдове и вече все по-малко се изхвърлят отпадъци извън определените за целта места, но все още има и такива, които продължават да изхвърлят извън контейнерите.

"Ние почистваме, но е нужен и граждански контрол", завърши директорът на Дирекция "Екология и опазване на околната среда" към община Варна Тодор Колев.

Наш репортер се свърза и с кметът на район "Аспарухово" Ивайло Маринов относно каналния ред за поставянето на допълнителни контейнери. Той коментира за ДНЕС+, че ежедневно се извършват обходи район и където се забележи, че има по-голямо натоварване и недостиг, се разговаря с почистващата фирма „ЗМБГ“ АД, които пък откликват и почти веднага доставят нови допълнителни контейнери, които се поставят на тези места. Същият е и начинът на работа при сигнал от граждани.

Той сподели още, че има и значение, дали ще има достатъчно място за да се постави допълнителен контейнер и дали ще може да се обслужва.

"Всеки ден три екипа обикалят целият район и селищните образувания и се извършват проверки на почистването, както и вече в камионите, които извозват новите контейнери има от 4 до 8 души, които почистват след като контейнера е изхвърлен". Упражнява се сериозен контрол и смятам, че към момента вече е доста по-чисто в района", сподели още кметът.

По думите му, все още хората изхвърлят боклука си до контейнерите, но тенденцията е те да намаляват.

По материала работи Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648