Варна<+> 21.03.2023 15:47 Снимка: ДНЕС+

Студенти в специалност „Съдебна администрация“ в ИУ – Варна започнаха стажа си в Апелативния съд

Петима третокурсници, изучаващи специалност Съдебна администрация в Икономически университет – Варна, от днес са стажанти във Варненския апелативен съд. Те бяха посрещнати от председателя Ванухи Аракелян и съдебния администратор Ани Бъчварова. 

„Наистина се радвам, че сте избрали тази специалност, защото работата в съда носи огромно удовлетворение, когато се работи със сърце и любов“, насърчи младите хора ръководителят на съдебната администрация. Тя си спомни годините, в които е започнала работа в системата: „През 80-те години „зашивахме“ делата с губерки, използвахме пишещи машини, а на вас в близко бъдеще ви предстои да боравите само с електронни дела“. Ани Бъчварова запозна студентите със структурата и организацията на работата в съда. И подчерта, че симбиозата между съдиите и служителите е неразривна. Бъдещите висшисти лично се убедиха в това, виждайки дела, заемащи десетки томове, зад които стои огромният труд на магистратите и администрацията. В това е и разнообразието, продължи съдебният администратор - от образуването на едно дело, през насрочването и изпращането на призовките за открити заседания до изпълняване на разпорежданията на съдиите. Всяка една от стъпките обаче трябва да е планирана и добре обмислена, защото отговорността за всеки „клик“ в информационната система, с която работят съдилищата, е огромна.

Стажантите се запознаха със съдебните секретари и деловодителите, от които ще се учат. Студентите не скриха възхищението си от топлия прием. Част от тях вече са прекрачвали прага на Съдебната палата - с участието си в Деня на отворените врати миналата година. Те признаха, че именно това преживяване ги е мотивирало да предпочетат Апелативния съд за място на провеждане на задължителния стаж, обхващащ 240 часа.

„Изключително съм удовлетворена, че имам възможността да бъда на стаж точно в този съд. Смятам, че това ще бъде един голям старт, който ще ми разкрие нови възможности, защото има на какво да бъда научена от хората тук“, сподели Красимира Стоянова. А Десислава Пенева обясни своя избор: „Избрах да следвам „Съдебна администрация“, защото имах интерес към правните науки. Хората в съда са много позитивни и добронамерени. Очаквам да получа задълбочени практически познания“. Мелян Риза допълни: „Надявам се да успеем да навлезем в работата, тъй като имаме желание. Най-интересен за мен е процесът на изготвяне и придвижване на документацията по всяко едно дело“. Божидар Колев обобщи: „Посрещането беше изключително топло, разяснено ни беше всичко необходимо, усетих, че тук сме „добре дошли“ и ще получим съдействие за всичко, от което имаме нужда“.

Още по темата

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543