Средно училище „Гео Милев“- Варна тържествено отвори врати, за да посрещне учениците

Варна<+> 15.09.2020 11:28 Снимка: ДНЕС+

Средно училище „Гео Милев“- Варна тържествено отвори врати, за да посрещне учениците

За 40-ти път Средно училище „Гео Милев“- Варна тази година тържествено отвори врати, за да посрещне учениците.

Празничното откриване е само за първокласниците и учениците от осми клас, които за първи път прекрачват прага на училището. Заради мерките за безопасност, свързани с Ковид 19, останалите ученици ще влязат в учебното заведение по-късно, по предварително установен ред. Директорът на училището Албена Павлова пожела на учениците успешна и присъствена учебна година и благодари на родителите за съпричастността и доверието.

Учениците, които повече от половин година отсъстваха от училище, ще бъдат посрещнати с нови спортни площадки с игрище, фитнес на открито и тенис маси, финансирани от община Варна. Допълнително с помощта на родителите е изградена лекоатлетическа писта. Няколко класни стаи са обновени с нови мебели в цветовете на училището, а специално аранжирани ученически рисунки украсяват пространството между етажите.

По Национална програма “Осигуряване на съвременна образователна среда“ са спечелени средства за създаване на интегрирана лаборатория за експериментална дейност по физика и химия. По същата програма започва изграждане на площадка по безопасност на движението със светофари, пътна маркировка и знаци, за най-малките ученици. „В разбиране на различието. Заедно да прочетем и сътворим“ е името на проекта, финансиран от община Варна, по който ще работи училището тази година. Заедно с участието на родителите ще се реализира и проект по Национална програма „Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот“. С два нови международни проекта по програма „Еразъм+“ ще започне учебната година.

Проектът „ACTIVE “ е свързан с медийната грамотност, безопасния интернет, правата на децата, участието им в доброволчески инициативи. Вторият проект „STEAMus“ отговаря на потребностите на учениците да развиват умения в точните науки, като свързват практиката с придобитите знания. Проектите са за учениците от гимназиален етап, а партньори са техни връстници от Естония, Испания, Италия, Полша, Германия и Унгария. Учениците от прогимназиален етап за втора година работят по проекти по програма „Еразъм+“ с партньори от Испания, Латвия, Италия, Полша и Унгария. В очакване на възможност отново свободно да пътуват в Европа и да се срещнат с връстниците си, децата ще участват във виртуални дейности и он-лайн срещи.

Училищното ръководство определя като един от своите приоритети да продължи изграждането на доверие между учители, ученици и родители, което специалистите отчитат като един от важните компоненти, по време на обучението в променена среда. Сътрудничеството и доверието са гаранция за качествено обучение на учениците независимо дали е присъствено или дистанционно.

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.12856
RON RON 10 4.01723
TRY TRY 10 2.17508
USD USD 1 1.67279