Собственик на имот обжалва решението за забрана на достъпа на коли в Морската градина

Варна<+> 19.05.2023 16:30 Снимка: ДНЕС+

Собственик на имот обжалва решението за забрана на достъпа на коли в Морската градина

Обжалването на решението на Общински съвет-Варна ясно показва, кой не желае Морската градина да е за спокойни разходки на варненци

От Административен съд-Варна съобщават, че е образувано административно дело по жалба на собственик на имот в Приморски парк - Варна срещу актуализирания Генерелан план за организация на движението в Община Варна. 

В Административен съд – Варна днес постъпи жалба от собственик на имот в Приморски парк, Варна, срещу Решение №1247–4 от 11 май 2023 г.  на Общински съвет Варна, с което се приема актуализиран Генерален план за организация на движението на територията на Община Варна, пишат от съда. В жалбата се твърди, че настоящият акт е издаден от некомпетентен орган и е нищожен, като жалбоподателят се позовава  на чл. 15 от Наредба 1/17.01.2001 г. за организиране на движението по пътищата, съгласно който окончателният проект за генерален план за организация на движението се одобрява от Кмета на съответната община.

В жалбата се цитира и решение на Върховния административен съд, в което се приема, че „Кметът на общината е органът, компетентен да организира движението, т.е. да установи задължителните правила за поведение, които организират движението по пътищата на общината, относими за неограничен брой адресати – всеки, който ползва пътищата за обществено ползване на територията на общината, и са с многократно правно действие“.

Обжалва се и инструкцията за достъп на пътни превозни средства в обхвата на територията на Приморски парк – Варна, като се подчертава липсата на обществено обсъждане, въпреки строгия ограничителен пропускателен режим, който се регламентира.

Жалбоподателят иска от съда да отмени като нищожно процесното Решение на Общински съвет – Варна и, ако съдът счете, че с обжалвания административен акт е предвидено предварително изпълнение по смисъла на АПК, то да бъде спряно. По жалбата е образувано административно дело №1129 по описа на съда за 2023 г.

Припомняме, че  на последната сесия на Общински съвет-Варна, проведена на 11 май, с 33 гласа "за", без "против" и 8 "въздържал се" общинските съветници на Варна одобриха промени в Генералния план за организацията на движение, с които се забранява достъпът на коли в парка. Решението влезе в сила и е с предварително изпълнение, т.е., дори и при обжалване, забраната е валидна.

Ден след сесията на Общинския съвет във Варна, общински съветници от ДБ във Варна на нарочна пресконференция нарекоха решенията на местния парламент „скандални“. Общински съветници от ГЕРБ пък контрираха, че е популизъм да се атакуват решенията, които са полезни за варненци.

След обжалването на Решение №1247–4 от 11 май 2023 г.  на Общински съвет Варна, с което се приема актуализиран Генерален план за организация на движението на територията на Община Варна, става ясно кой се противопоставя на това, Морската градина във Варна да е зона без автомобили.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648