С каравани и палатки: Къмпингуващи са се самонастанили в защитената зона "Камчия"

Варна<+> 29.03.2024 10:02 Снимка: ДНЕС+

С каравани и палатки: Къмпингуващи са се самонастанили в защитената зона "Камчия"

Нарушителите дори са започнали да изграждат навеси и други съоръжения върху територията, която е под закрилата на закона

Къмпингуващи с каравани и палатки са се самонастанили в защитена зона “Камчия” между селата Ново Оряхово и Шкорпиловци на метри от дюните и морето. За това сигнализираха зрители на БНТ. Нарушителите дори са започнали да изграждат навеси и други съоръжения върху територията, която е под закрилата на закона. Имотите в защитената зона са частни и са собственост на две фирми със седалище в София. Те са придобили апетитните имоти до морето през 2007 година чрез заменки.

Татяна Прокопова живее в село Ново Оряхово и обича да се разхожда със семейството си в този район край морето. Преди няколко дни забелязала самонастанилите се къмпингари, които изграждали навеси от дърво и други съоръжения в защитената зона: "Предполагам, че си търсят място, където няма да платят и където няма да ги глобят, и където и те искат да си изкарат добре, но ние също, които се разхождаме и идваме на плаж, също искаме да си изкараме добре."

За да си създадат максимален комфорт през летния сезон, къмпингуващите са превозили различни материали в защитената зона и са издълбали дупки, вероятно за съоръжения, които възнамеряват да изградят.

Ерджан Себайтин, директор на РИОСВ - Варна: "Което не е строителство в масивен вид, но нямат право там да се поставят... и поставаеми обекти. Понеже самата зона се нарушава. Отъпкват се, унищожават се растителни видове, които са съответно върху облесените дюни."

Милен Илиев, главен експерт в Областна администрация - Варна: "Забелязваме изграждането на навеси, разполагането на маси, столове. Общо взето подготовка за летния сезон на къмпингуващите."

Някои от нарушителите са доста изобретателни, като са изградили ето тази външна тоалетна от дървени палети. При проверка на място не открихме собствениците на караваните. Имотите са собственост на две фирми, с които не успяхме да се свържем на обявените телефони. В тази защитена зона никой, дори и собственикът няма право да поставя преместваеми обекти, съгласно заповед на министъра на околната среда и водите.

Ерджан Себайтин, директор на РИОСВ - Варна: "Ние сме предприели всички необходими действия, които са ни дадени съобразно нашето законодателство и нашите компетенции по премахването на тези временни поставаеми обекти."

Местните пък предполагат, че нарушителите са изгонени от курорта Шкорпиловци, където преди това са къмпингували от години.

Татяна Прокопова: "Би трябвало на нерегламентирани места хората да не идват да къмпингуват, защото това в момента, което виждаме, не е от хора любители на природата, защото те биха имали респект към тая природа, а ние виждаме тук едно унищожение на природата."

През лятото община в Долни чифлик предоставя допълнителни контейнери за отпадъци в районите, където има къмпингуващи, а това води до големи финансови загуби.

Илка Тенева, зам.-кмет на община Долни чифлик: "Средногодишно за един сезон може би извозваме около 95 тона отпадъци, извозват се за преработване в Езерово и това е едно доста сериозно перо във финансовия бюджет на общината, коства ни около 18 000 лева на сезон и се плаща от такса “Битови отпадъци” от гражданите на общината."

Затова от общината в Долни чифлик очакват с нетърпение да влезе в сила нова наредба за къмпингуване.

Илка Тенева, зам.-кмет на община Долни чифлик: "Това ще ни помогне да уредим така нещата през тази наредба, за да няма такива загуби за общината."

Къмпингуващите са палили и огън, което крие риск от пожар в боровата гора.

Татяна Прокопова: "Има горски пояс, който е залесен тук преди 60 или 70 години и една клечка кибрит може да изгори труда на ония хора и живота на 70-80 годишни дървета за част от секундата, защото много бързо горят игличките."

Някои от караваните пък са паркирани върху зони с блатни кокичета.

Татяна Прокопова: Първо притесненията ни са, че това наистина е място защитено за ареала с блатните кокичета. Всички знаем, че от тях се прави едно лекарство, което е за борба с детския паралич - Нивалин.

Караваните в защитената зона са със свалени номера.

Ерджан Себайтин, директор на РИОСВ - Варна: "Само на една намерихме такива номера и се обърнахме веднага към полицията с оглед установяване на това чия собственост е тази каравана, за да може веднага да се предприемат действия по премахването ѝ."

От екоинспекцията във Варна са информирали за нарушенията Районната прокуратура във Варна и полицията. Очаква се отговорните институции да предприемат мерки спрямо нарушителите и да ги накарат да махнат караваните си от защитената зона, за да бъде спряно унищожаването на природата.

Петър Дойкински, БНТ

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027