Варна<+> 21.03.2023 15:33 Снимка: ДНЕС+

Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ чества 140 години

Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна чества 140 години от своето създаване. По този повод днес бе проведена национална дискусионна среща на тема „Библиотеката – идея и реалност“, гост на която бе кметът Иван Портних.  

"Поздравявам целия екип - директора Радка Калчева, всички бивши и настоящи служители, които през годините са работили и продължават да работят всеотдайно за развитието на този дом на духовността. Какво е най-важното в една библиотека? Книгите? Всъщност, и най-голямата  колекция остава самотна, ако до нея не се допре ръката на четящия човек. За да развием това общуване, заедно започнахме да сбъдваме една голяма мечта - да изградим нова сграда за нашата библиотека. И тук не мога да не спомена заслугите на един знаков директор на библиотеката - Емилия Милкова, която вече не е сред нас!", обърна се към участниците в срещата кметът. 

Той припомни, че Община Варна проведе международен архитектурен конкурс, бе избран и проект. "Сериозната сума за изграждането на сградата обаче се оказа голямо предизвикателство, а икономическата криза още повече усложнява изпълнението на проекта. Затова в началото на новия програмен период го включихме като приоритет в един от най-важните стратегически документи на Варна - Планът за интегрирано развитие на общината (ПИРО), за да имаме възможност да търсим средства от Европа. За съжаление, през последните две години правителствата не отвориха нито една важна европейска програма, с което блокираха възможностите за кандидатстване за европейско финансиране! Все още не преведено и нито едно евро по Националния план за възстановяване. Въпреки това, ще продължим да търсим начини да сбъднем този проект, независимо от икономическите и политическите кризи и сътресения. Знам огромното желание на всички приятели на книгите, благодаря им сърдечно за търпението, подкрепата и доброто партньорство", заяви кметът Иван Портних.

В знак на уважение към институцията той връчи почетен плакет на кмета на директора на РБ "Пенчо Славейков" Радка Калчева. 

Библиотека в морската столица е създадена от “Варненската Книжевна дружина” през 1883 г. с щедрите дарения на видни общественици и родолюбци от града. Сред основателите са Михаил Колони, Кръстю Мирски, Харалан Ангелов и Никола Живков и др. През 1887 г. с държавен указ е именувана на големия български поет Пенчо Славейков. Тя е най-голямата библиотека в региона и притежава универсална колекция, съдържаща над  870 000 библиотечни документа. 

Варненската библиотека е сред пионерите в издаването на електронни библиографии в България. От 1990 г. технологичните процеси по обработка на библиотечните документи, както и обслужването на читателите са изцяло компютризирани. През 1992 година тя е първата, която регистрира интернет домейн. Справочният апарат на библиотеката (каталози и картотеки) се поддържа  в онлайн вариант. От 2016 г. на разположение на читателите са точки за самостоятелно заемане и самостоятелно връщане на книги. 

Регионалната библиотека “Пенчо Славейков” е член на Българската библиотечно-информационна асоциация, на Балканската библиотечна асоциация (Balkan Libraries Union), участва като партньор в различни програми на неправителствени организации и културни институти – Програма „Глобални библиотеки”- България, Британски съвет, Гьоте Институт, Алианс Франсез и други.

Официалната празнична програма на продължава и утре с артистичен хакатон на живо, с участието на младите артисти от The Graff’s, които ще изрисуват с графити читалните зали в основната сграда на библиотеката.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648