Разследват инцидента с детето, изпило метадон, майка му е с него в болницата

Варна<+> 12.09.2023 11:17 Снимка: ДНЕС+

Разследват инцидента с детето, изпило метадон, майка му е с него в болницата

Двегодишно дете е с опасност за живота, след поглъщане на метадон, предназначен за майка му, която е с него в болницата. Инцидентът е станал в неделя вечерта в дома им във Варна. По случая е образувано досъдебно производство.

Детето е настанено в болница „Св. Марина“ във Варна. Майката не е задържана, тя се намира в лечебното заведение заедно с детето. От там отказват повече информация, но от прокуратурата обаче съобщиха, че има известно подобрение с състоянието на малчугана.

„Метадонът е открит като обезболяващо средство и доста години е използват като такова средство. С времето се установява, че той има опиоидно действие, т.е. това е синтетично вещество от групата на опиатите“, обясни Павел Павлов от терапевтичен център за лечение на зависимости.

Той поясни, че към днешна дата това вещество се използва като заместител на наркотиците. Към него обаче също се развива зависимости.

„Вероятно тази жена е взимала метадон за да може да работи, да забременее и да живее нормално. Вероятно тя е имала няколко дози вкъщи като резерва“, поясни Павел Павлов.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482