Присъди за надзиратели от Варненския затвор, пускали затворници да излизат

Варна<+> 04.10.2021 13:59 Снимка: ДНЕС+

Присъди за надзиратели от Варненския затвор, пускали затворници да излизат

Условни наказания за трима надзиратели от Варненския затвор, нарушили служебните си задължения като позволили на лишени от свобода да излиза

Варненският апелативен съд произнесе осъдителна присъда спрямо трима надзиратели от Затвора - Варна за това, че през 2018 г. като длъжностни лица са нарушили служебните си задължения по надзор и охрана, с цел да набавят облага за двама лишени от свобода. От деянието, извършено като продължавано престъпление и в съучастие, са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Въззивната инстанция отмени присъдата на Варненския окръжен съд, в частта, признаваща вината на тримата за друго престъпление – че  пуснали затворник да избяга. Вместо това апелативният съд ги осъди по първоначално повдигнатото обвинение – за нарушаване на служебни задължения.

Според втората инстанция, Николай Т. е виновен и по второ обвинение -  че съставил документ с невярно съдържание. В сведение за броя на присъстващите лишени от свобода след вечерна проверка не била отразена липсата на затворника, пуснат навън. Така за двете деяния бившият  командир на отделение в затворническото общежитие от открит тип бе наказан с лишаване  от свобода за 2 години, чието изпълнение се отлага с 5-годишен изпитателен срок. В продължение на 3 години Николай няма да има право да заема надзорно-охранителна длъжност към Главни дирекции Изпълнение на наказанията и Охрана към Министерство на правосъдието. Потвърдено бе оправдаването му за държане 23 патрона без разрешение.

Надзирателят Милен Д. бе наказан с лишаване от свобода за 1 година и 6 месеца, отложени с 4 години, и с лишаване от право да заема надзорно-охранителна длъжност в двете дирекции за 2 години и 6 месеца. Третият подсъдим Стоян П. получи едногодишна присъда с тригодишен изпитателен срок и бе лишен от право да заема длъжността за 2 години.

В периода 31 май-18 юли 2018 г. на двама лишени от свобода неколкократно било позволено да напускат затвора без необходимото разрешение от ръководен орган. Тримата надзиратели били предадени на съд за нарушаване на служебните задължения. Варненският окръжен съд обаче ги е оправдал по това обвинение и ги е осъдил за „пускане на затворник да избяга“.

В съдебното заседание пред Апелативния съд представителят на прокуратурата заяви, че независимо от намерението за връщане в общежитието, всяко напускане на затвора представлява бягство. Допускайки го, подсъдимите уронили престижа на институцията и подкопали доверието на обществото, че затворниците изтърпяват наказанията си.   Защитниците на тримата отбелязаха, че никога по делото не е възвеждано обвинение за това, че надзирателите са пускали затворник да избяга. Затова и те не са имали възможност да се защитават по него. Бягство от затвора в нито един от случаите не е извършвано, следователно не може да има осъдени надзиратели, настояха адвокатите. Защитата прие, че е имало „отклоняване“, но Наказателният кодекс не го счита за престъпление.

Мотивите към присъдата на Апелативен съд – Варна ще бъдат изготвени в установения от закона двумесечен срок. Съдебният акт подлежи протест и жалба пред Върховния касационен съд.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648