Подписаха увеличение с 370 лв. на заплатите на шофьорите в градския транспорт на Варна

Варна<+> 02.03.2024 09:41 Снимка: ДНЕС+

Подписаха увеличение с 370 лв. на заплатите на шофьорите в градския транспорт на Варна

Второто увеличение е планирано от месец септември

Две увеличения на заплатите в „Градски транспорт” ЕАД, първото от които влиза в сила от 1 март, подписаха председателят на Общинския съвет Христо Димитров, изпълнителният директор на дружеството Николай Антонов, ръководството на КНСБ и кметът на Община Варна Благомир Коцев. Индексацията на възнагражденията в дружеството, залегнала в Споразумението за сътрудничество, идва след няколко срещи на кмета Коцев с представителите на синдикалната организация, съобщават от Община Варна.

Според варненския кмет увеличението на годишна база с 35% за водачите и с 25% за останалия персонал е значително и ще доведе до подобряване на качеството на услугата.

Подписаното споразумение предвижда от 1 март, водачите да получат твърда сума от 370 лв. върху основната си заплата, а всички останали служители в дружеството – 230 лв. увеличение. Второто вдигане на заплатите ще бъде от 1 септември. То предвижда още 10% върху вече увеличените заплати за всички работещи в "Градски транспорт" ЕАД. Така от есента шофьорите ще получават по 2 050 лв. месечно, предвиждат условията на споразумението.

Заместник-кметът по финансите и бюджета Христо Рафаилов подчерта, че Община Варна ще следи стриктно разходването на публичните средства и финансовата дисциплина на дружеството, така че да бъде повишена ефективността на услугата.

Във връзка с линиите, които все още са с променен маршрут заради уличните ремонти, кметът обясни, че Общината не може да позволи движение на коли на градския транспорт по улици, които не са въведени в експлоатация. Той увери, че се прави всичко възможно да ускори процеса по приключването на ремонтите, които започнаха в мандата на предходната администрация.

Фирмите са поели ангажименти до края на април, преди началото на летния сезон, да бъдат приключени всички ремонти.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612