Пътна полиция с призив да бъдем внимателни, ако пътуваме на дълъг път при зимни условия

Варна<+> 30.11.2020 12:07 Снимка: ДНЕС+

Пътна полиция с призив да бъдем внимателни, ако пътуваме на дълъг път при зимни условия

В няколко града на страната заваля първия сняг.

Обстановката на пътя стана зимна, а това налага да бъдем внимателни когато пътуваме. Ако сте от Варна, например, и сте решили да отидете в планината, то следва добре да се подготвите за пътуването. Затова Пътна полиция обръща внимание на всички участници в движението да се съобразяват с условията и стриктно да спазват правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата. 

Органите на реда съветват да не пътуваме на път, без да сме подготвили автомобила си. В него трябва да имаме задължително  вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на колите, топли дрехи, вода и храна.

Добре е при планиран дълъг път през зимата водачите да се осведомяват за прогнозата за времето и да проверяват предварително актуалната пътна обстановка, съветват още от пътна полиция. Освен това, на дълъг път да управлява винаги най-подготвеният водач, а при при възникване на ситуация и въвеждането на временна организация, водачъчт да се съобразяват и изпълняват указанията за това.

Пешеходците също трябва да спазват определени правила. Сред тях са да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя, да  пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат.

И нещо много важно: При пресичане да не говорят или пишат по телефона, защото това разсейва и е предпоставка за инциденти.

 

CHF CHF 1 1.81988
GBP GBP 1 2.19576
RON RON 10 4.01254
TRY TRY 10 2.16004
USD USD 1 1.62121