Отлични резултати за 2023 г. отчете директорът на УМБАЛ „Св. Марина“- Варна

Варна<+> 20.12.2023 11:36 Снимка: ДНЕС+

Отлични резултати за 2023 г. отчете директорът на УМБАЛ „Св. Марина“- Варна

УМБАЛ „Св. Марина"-Варна завършва 2023 г. с положителни финансови резултати и без задължения към държавата, общината и служителите. Това отчете изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Силва Андонова на празничен медицински съвет, на който бяха представени резултатите на болницата за тази година.

УМБАЛ „Св. Марина“ е най-големият работодател в тpeтия пo paзмep нa пpoизвeдeнa пpoдyĸция иĸoнoмичecĸи цeнтъp Варна – Девня, според изследване на Института за пазарна икономика, подчерта проф. Андонова. Към момента в лечебното заведение работят над 2 хиляди служители – от тях 515 лекари и 708 специалисти по здравни грижи.

През 2023 г. през лечебното заведение, до настоящия момент, са преминали 54 771 болни, от тях 51% по спешност. Планово са лекувани 27 979 пациенти, по спешност 26 792 пациенти с: инсулти - 2108, инфаркти - 1741, кръвоизливи и животозастрашаващи състояния - 5054. Лекувани са 7353 деца и 2983 пациента с психични разстройства. Терапевтично лечение е проведено при 44279 пациента. Извършени са 20123 диализи и се наблюдават 80 са диспансеризирани след бъбречна трансплантация.

УМБАЛ „Света Марина“ - Варна е единствената болница в България, в която се извършват костно-мозъчни трансплантации на възрастни и деца. През 2023 г. са извършени 24 автоложни и 21 алогенни транплантации.

От повече от 22 години университетската болница не е само ТЕРАПИЯ, а и ХИРУРГИЯ. Оперирани са 9449 пациенти в Първа клиника по хирургия, Втора клиника по хирургия, Клиника по гръдна хирургия, Клиника по урология, Клиника по съдова хирургия, Клиника по неврохирургия, Клиника по ортопедия и травматология, Клиника по кардиохирургия, Клиника по ушно-носно-гърлени болести и Клиника по лицево-челюстна хирургия.

Най-значимите събития за варненската университетска болница през настоящата година са откриването на Центъра по инвазивна електрофизиология, закупуването на мобилна рентгенова система за нуждите на Първа клиника по кардиология и осигуряването на ехографски апарати за Клиниките по гастроентерология, ревматология и вътрешни болести. Приоритетен проект е изграждането на нова сграда за Първа и Втора клиника по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Марина“. Инвестициите на Медицински университет-Варна в лечебното заведение са над 4 милиона лева. Проф. Андонова благодари на Академичното ръководство на Университета за ползотворното сътрудничество и съвместната дейност.

В отчета за 2023 г. проф. Андонова изтъкна успеха на четирима лекари от болницата, които бяха удостоени с най-високото отличие „Лекар на годината“ на Българския лекарски съюз. Това са проф. д-р Валентин Игнатов, доц. д-р Щерю Щерев, д-р Явор Петров и д-р Даниел Димитров, които получиха награди в различни категории. 18 изявени специалисти бяха отличени в престижната класация „Лекарите, на които вярваме“ на вестник „24 часа“.

На тържествения медицински съвет, който се проведе на 19 декември, 7 служители на УМБАЛ „Св. Марина" – Варна бяха наградени за дългогодишна безупречна работа, постигнати високи резултати и принос за развитието на лечебното заведение. Проф. Андонова връчи почетни плакети и грамоти на проф. д-р Димитричка Близнакова от Първа детска клиника, доц. д-р Александра Цукева – Сантева от Първа клиника по нервни болести, ст. м. с Таня Михайлова от Клиника по нуклеарна медицина и метаболитна терапия, м. с. Мариана Добрева от Клиниката по образна диагностика, м. с. Румянка Николова от Първа клиника по кардиология, м. с. Фатме Ибрям от Първа психиатрична клиника и  на г-жа Пепа Иванова от отдел „Санитарен контрол“ в университетската болница.

Ръководителят на Катедрата по психиатрия проф. д-р Христо Кожухаров връчи традиционните награди на името на д-р Васил Христов на млади лекари и медицински сестри. Отличия получиха д-р Даниел Димитров от Отделение по анестезиология и интензивно лечение на болни с кардиохирургични интервенции, д-р Драгомир Стоянов от Клиника по медицинска онкология, м. с. Иванка Стоянова от Първа клиника по кардиология и ст. м. с. Габриела Георгиева от Първа клиника по нервни болести.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини