Осъдиха варненски полицай, поискал и прибрал подкуп

Варна<+> 04.07.2023 19:06 Снимка: ДНЕС+

Осъдиха варненски полицай, поискал и прибрал подкуп

Бившият служител на Областната дирекция на МВР – Варна с инициали В.Р. получи условна присъда, за това че като длъжностно лице, поискал и приел подкуп.

Деянието е извършено в периода 01.06 - 05.07 миналата година. 45-годишният мъж се сдобивал с информация за провеждане на специализирани полицейски операции срещу разпространението на наркотични вещества на територията на ОД на МВР-Варна и я предоставял на мъж, който вече е осъждан за подобни престъпления.

Така той нарушил Закона за МВР, който забранява предоставянето на информация от служители на МВР извън посочения от закона ред.

На 1 юни 2022 г. той поискал 2500 лв., от които получил 550 лв. на 5 юли, за предоставената служебна информация.

По време на разпоредителното заседание, бившият полицейски служител поиска съкратено съдебно следствие, като призна вината си и всички факти и обстоятелства в обвинителния акт.

При тази процедура, законът предвижда намаляване на размера на наложеното наказание „лишаване от свобода“ с 1/3. Присъдата беше произнесена незабавно, в деня на първото заседание.

Защитата изтъкна, че извършеното от подсъдимият е изключително укоримо и целият живот на мъжа вече е променен – загубил е доброто си име в обществото и това се е отразило на личния му живот. След отстраняването му от длъжност, той направил всичко по силите си да си намери работа извън системата на МВР и да се справи с финансовите затруднения, пред които бил изправен.
От самото начало направил самопризнания и съдействал на органите на разследването.

Предвид превеса на смекчаващите вината обстоятелства, държавното обвинение поиска наказание към минималния предвиден размер (според НК от 3 до 10 години „лишаване от свобода“), което да не бъде търпяно ефективно.

Окръжен съд – Варна наложи на В. Р. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години, което намали с 1/3 и отреди той да търпи две години и осем месеца, чието изтърпяване отложи с 3 години изпитателен срок.

Мъжът ще трябва да плати и глоба в размер на 2500 лева. Съдът го лиши и от възможността да заема длъжност в структурите на МВР за срок от 3 години. 45-годишният мъж беше осъден да плати и равностойността на предмета на престъплението - 550 лв.

Присъдата може да бъде протестирана или обжалвана пред Апелативен съд – Варна в 15 дневен срок.

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161