Осъдиха 20-годишен младеж, убил пешеходка във Варна

Варна<+> 26.06.2020 11:17 Снимка: ДНЕС+

Осъдиха 20-годишен младеж, убил пешеходка във Варна

20-годишният Бахри Х., когото Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд за причиняване смъртта на възрастна пешеходка - престъпление по член 343, ал. 1, буква „в“, във връзка с член 342, ал. 1 от НК, получи осъдителна присъда. Състав на Варненския окръжен съд го призна за виновен и му наложи наказание две години лишаване от свобода. Заради съкратеното съдебно следствие наказанието бе намалено с една трета и така съдът му наложи наказание една година и четири месеца лишаване от свобода, отложено с тригодишен изпитателен срок. С присъдата Басри е лишен и от право да управлява МПС за година и половина. В тежест на осъдения са и направените по делото разноски от 820 лева.

На 22 ноември 2018 г. Бахри Х. се движел с автомобила на майка си по ул. „Дрин“ във Варна. Успоредно с колата на подсъдимия в другото платно на еднопосочната улица се движел друг автомобил. Басри увеличил скоростта на  колата си над 70 км в час и задминал другия автомобил.

В същото време 82-годишна жена, която се придвижвала с бастун, предприела пресичане на улицата. Жената била забелязана от подсъдимия едва когато била вече на пътното платно  и само на 1,47 м от колата му. Тялото на пешеходката било ударено с предницата на автомобила и за секунди било „носено“ от колата.

20-годишният подсъдим направил опит да маневрира и ударил колата от лявата лента. Тялото на възрастната жена паднало на пътната настилка, където се разпилели вещите й. Пристигнала линейка, която отвела пострадалата жена в болницата „Света Анна“. Въпреки оказаната квалифицирана помощ 82-годишната пешеходка починала в шоковата зала на лечебното заведение.  Назначената експертиза сочи като причина за смъртта й черепно-мозъчна травма с контузия на мозъка и мозъчния ствол.

Водачът Бахри Х. не е употребил алкохол преди пътнотранспортното произшествие, е заключението на химическата експертиза по делото. Според автотехническата експертиза пътният инцидент, отнел живота на възрастната жена, е можело да бъде предотвратен, ако водачът се е движил със скорост не повече от 52 км в час, а не с неразрешената в градски условия скорост от 71 км в час.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на въззивна проверка пред Апелативния съд.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448